Akcie ponorené v červenom. Pozrite sa, čo všetky ich tlačí nadol

Slabé ekonomické údaje z Číny, Francúzska či Japonska posielajú akciové kurzy výrazne nadol.

Hlavný nemecký akciový barometer DAX 30 stráca 1,25 %, britský FTSE 100 oslabuje o 0,40 %. Na nepriaznivé hospodárske dáta reagovali aj ázijské akcie. Japonský index Nikkei 225 oslabil o viac ako 2 percentá.

Index nákupných manažérov HSBC pre výrobný sektor Číny vo februári oslabil na najnižšiu úroveň za posledných 7 mesiacov. Aktuálna úroveň indikátora poukazuje na silnejšie spomalenie priemyslu než sa pôvodne očakávalo.

Kým ekonómovia očakávali hodnotu indexu HSBC na úrovni 49,5 bodu, index oslabil na 48,3 bodu. Hodnota indexu sa nachádza pod kritickou hranicou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity. Sklamaním je aj februárová hodnota francúzskeho indexu PMI.

Nepriaznivý sentiment zosilnil aj rekordný deficit japonskej obchodnej bilancie vo výške 2,79 bilióna jenov, mierne viac, než sa očakávalo – januárový deficit obchodnej bilancie Japonska je pritom už 19. poklesom za sebou!

K tomu všetkému sú kurzy akcií zaťažené Federálnym rezervným systémom (Fed). Ako vyplýva zo zverejneného protokolu z posledného zasadnutia, čoraz nižšia nezamestnanosť USA (cieľom Fedu je úroveň 6,5 %) môže spôsobiť nárast úrokových sadzieb, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na rekordnom minime. Vyššie sadzby ale znižujú atraktivitu akcií a dlhopisov a tlačia ich cenu nadol.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre