Akcie vyčkávajú, ruský rubeľ na minime. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Akciové kurzy sa v dnešnom obchodovaní takmer nehýbu – investori totiž vyčkávajú na zápisnicu Fedu, ktorá by mohla priniesť viac svetla do aktuálnych plánov americkej centrálnej banky.

Spomedzi jednotlivých sektorov sa dnes nedarí akciám bánk. Obchodníci za hlavný dôvod považujú prísnejšie regulačné pravidlá v USA, o ktorých Fed informoval utorok.

Výrazne sa dnes darilo akciám štvrtého najväčšieho producenta piva sveta – spoločnosti Carlsberg, ktorej akcie vzrástli o viac ako 7 %. Dôvodom je robustný zisk, ktorý prekonal očakávania analytikov.

Akcie na Wall Street sa ponorili do miernych strát, za čo môže aj varovanie Medzinárodného menového fondu (MMF). Inštúticia upozornila, že hrozba deflácie v eurozóne a taktiež otrasy na rozvíjajúcich sa trhoch ohrozujú globálnu ekonomiku.

Rastúce politické napätie v Ukrajine a Thajsku, čínske spomalenie a k tomu všetkému menšie stimuly Fedu – toto všetko poslalo akcie a meny rozvíjajúcich sa trhov nadol.

Európsky akciový index EuroStoxx získal mierne 0,11 %. Dow Jones v čase publikovania tohto príspevku stráca 0,20 %.

Na devízovom trhu sme dnes mohli spozorovať výrazné posilnenie hlavných mien voči ruskému rubľu, ktorý oslabil na historické minimum. Menu nadol poslali očakávania, že ruská centrálna banka zníži podporu prostredníctvom svojich intervencií, aj keď sa predpokladá, že škrty by nemali byť vysoké.

Pochmúrne dni prežíva aj maďarský forint, ktorý voči euru oslabil o 0,8 %, čím svoje dvojdňové straty rozšíril na 1,5 %. Voči doláru dnes maďarský forint oslabuje o takmer jedno percento.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre