Robert Kiyosaki a jeho 10 kľúčov k finančnej slobode

Robert Kiyosaki (Flickr)

Ako už možno viete, finančná sloboda je stav nezávislosti, stav, v ktorom máte vždy dostatok prostriedkov na pokrytie vašich základných potrieb a taktiež pohodlia. Či už pracujete alebo nie, váš osobný mešec sa neprestajne dopĺňa.

Podstata dosiahnutia finančnej nezávislosti je jednoduchá – pretransformujte svoje zarobené či ušetrené peniaze na pasívny príjem alebo investičný výnos.

K najpopulárnejším autorom v oblasti osobných financií a finančnej nezávislosti sa radí podnikateľ a investor Robert Kiyosaki. Prinášame vám jeho 10 pilierov, ktoré považuje za základ finančnej slobody:

1. Za svoju finančnú budúcnosť prevezmite plnú zodpovednosť

Musíte si uvedomiť, že každé finančné rozhodnutie, ktoré dnes prijmete, má vplyv na váš budúci život. Ako Kiyosaki tvrdí: “Zodpovednosť za svoje financie vezmite do vlastných rúk. Buď budete pánmi peňazí, alebo ich otrokmi.”

2. Získajte kontrolu nad svojimi výdavkami

Sledujte každý váš výdavok a pred uskutočnením nákupného rozhodnutia ho minimálne 2-krát zvážte. Hlavne si dajte pozor na impulzívne nákupy, ktoré vás  zbytočne oberú o veľa peňazí. Najlepším spôsobom je vytvoriť si nákupný zoznam, ktorý vás ochráni pred tým, aby ste nekupovali veci, ktoré nepotrebujete.

 ”Ak si kupujete veci, ktoré nepotrebujete, tak skôr či neskôr budete musieť začať predávať veci, ktoré potrebujete.” – Warren Buffett

3. Osobný rozpočet je rozhodujúci

Kto si tvorí rozpočet, nadobúda pocit zodpovednosti, o ktorom sa píše v prvom bode. Preto, ak chcete svoje financie dostať pod kontrolu, rozpočet je tým správnym nástrojom. Ale pozor. Nestačí len hmlistá predstava – dajte si záležať na spísaní všetkých príjmov a výdavkov, aby ste vedeli, koľko prostriedkov máte k dispozícii na reinvestovanie.

4. Najskôr zaplaťte sebe, potom ostatným

Skôr, než otvoríte dokorán svoju peňaženku a začnete platiť obchodným centrám či finančným domom, zaplaťte najprv sebe. Vďaka týmto peniazom môžete začať reinvestovať, tvoriť rentabilné aktíva a budovať finančnú nezávislosť.

 ”Človek, ktorý šetrí, sa stáva slobodným.” – Čínske príslovie

5. Vyhýbajte sa dlhom

Mnoho ľudí si nevie odrieknuť rýchle splnenie snov a želaní, ktoré si mnohokrát vyplnia cez spotrebiteľský či iný úver. Buďte však silnejší a myslite na to, že každý terajší dlh vás oberá o šťastnejšiu budúcnosť.

6. Neprestávajte sa učiť

K vašim top prioritám by malo patriť vzdelávanie sa, obzvlášť vzdelávanie finančné. Čím viac sa toho o financiách naučíte, tým vyššia bude vaša finančná gramotnosť a šanca stať sa finančne nezávislým.

7. Založte si núdzový fond (zn. keby náhodou)

Vybudujte si hotovostný vankúš, ktorý postačí na krytie vašich životných nákladov po dobu 3 mesiace. Aký význam má tento fond? Vďaka nemu budete môcť kryť nepredvídateľné náklady, takže ak k takýmto situáciám dôjde, nebudete sa musieť zadlžovať.

8. Jasne, stručne a konkrétne definujte svoje finančné ciele

Chcete založiť veľké podnikanie, nasporiť si 10.000 €, prípadne správne investovať? Zaznamenávajte si svoje ciele a neustále na ne myslite. Musia mať jasnú a konkrétnu podobu a pravidelne vás motivovať.

 ”Víťazia tí, čo majú v živote jasný cieľ.” – Denis Waitley

9. Budujte pasívne príjmy

Kiyosaki tvrdí: “Najbohatší ľudia sveta hľadajú a budujú siete. Všetci ostatní hľadajú prácu.” Kým niektorí ľudia sa prikláňajú k sieťovému marketingu a hovoria, že je to jediný spôsob, ako dnes dosiahnuť bohatstvo, iní sa prikláňajú k prenajímaniu nehnuteľností, dividendovým akciám či klasickému podnikaniu.

Tak či onak, základom finančnej slobody je budovať pasívne príjmy, čiže projekty, ktoré vám budú zarábať aj vtedy, keď práve spíte. Pozri tiež:  7 spôsobov, ako zarábať aj vtedy, keď spíte

10. Zjednodušte svoj život

Každým dňom sa náš život stáva zložitejším. Snaha o dosiahnutie finančných cieľov vás mnohokrát odkloní od vecí, ktoré sú pre vás veľmi dôležité. Snažte sa preto svoj život čo najviac zjednodušiť a vyhoďte zo svojej mysle všetok “neporiadok”.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre