8 lekcií, ktoré sa môžeme naučiť od Vlka z Wall Street

Či je to už kniha alebo film, Vlk z Wall Street je divokým a hlavne skutočným príbehom makléra Jordana Belforta, prešibaného obchodníka, ktorý zo svojej firmy Stratton Oakmont spravil “stroj na peniaze”.

Aké lekcie nám ponúka Belfortov príbeh pred tým, než on a jeho spoločnosť začali klesať ku dnu? Tu sú:

1. Spravte zo svojich nápadov realitu

Za úspechom Belfortovej spoločnosti Stratton Oakmont stáli dva hlavné faktory. Po prvé: Belfort prišiel na to, ako z mladých nevzdelaných ľudí spraviť profesionálnych maklérov po telefóne.

Po druhé: dobre vedel, že bohatí ľudia milujú hazard. Aj keď o tejto skutočnosti vedeli desiatky iných WallStreeťanov, Belfort bol prvým, kto na tejto myšlienke poriadne zarobil. Jednoducho sa rozhodol chopiť svoj nápad do rúk a dať mu reálnu podobu.

2. Vybudujte lojálny tím

Aj keď členovia Belfortovho tímu neboli tí najchytrejší ľudia, boli to jeho priatelia, ktorí sa na nič nehrali, boli úprimní a jednali na rovinu. A to je dôležité. Vďaka úprimnosti a lojalite sa firma vyhla pochybným rozhodnutiam, pretože to neboli partneri, ktorí na všetko prikyvujú “ÁNO” a tým sa úplne vytráca dôležitá spätná väzba.

3. Stavte na jednoduchosť

Ako sa vlastne Belfortovi podarilo z tých nevzdelancov spraviť profesionálnych maklérov? Odpoveďou je jednoduchosť. Belfort im svoje vedomosti odovzdal prostredníctvom jednoduchých pokynov, ktorým by porozumeli aj tí najhlúpejší zamestnanci na svete.

4. Oblečte sa na úspech      

Hovorí sa, že ak sa chcete dostať na určitú úroveň, mali by ste sa obliekať a správať tak, ako by ste na tejto úrovni už boli. Belfort to dobre vedel, preto najal chlapíka, ktorý zamestnancom Stratton Oakmont  ušil obleky na mieru.

Jednoducho sa on a jeho tím obliekli na úspech. Dôležité bolo, že oblek na mieru Belfortovým predajcom dodal obrovské sebavedomie!

5. Študujte históriu a poučte sa z minulých chýb

„Som študentom histórie a som presvedčený, že ten, kto neštuduje chyby z minulosti, je odsúdený k ich opakovaniu“, povedal raz Belfort.

6. Firemná kultúra je základ

Ak ste už film Vlk z Wall Street stihli vidieť, určite budete súhlasiť, že pracovať v Stratton Oakmont bolo ohromnou zábavou. Zamestnanci sa do práce tešili, pretože tu pracovali radi. A presne to by malo byť cieľom každej spoločnosti.

7. Byť príkladom a nastaviť štandard

Jordan Belfort stelesňoval životný štýl, ktorý chceli dosiahnuť aj jeho zamestnanci. Nik v blízkom okolí si nekupoval toľko drahých hračiek ako samotný Belfort. „Je dôležité, aby tých chlapcov poháňal sen“, hovoril Vlk z Wall Street.

8. Hodnoty, ktorým rozumel každý

Udržateľnosť, šetrnosť k životnému prostrediu, integrita atď. atď..Takto dnes vyzerajú spoločné hodnoty súčasných firiem.

Belfortov Stratton Oakmont bol úplne odlišný. Hlavnými hodnotami bolo: 1. Zarobte tak veľa peňazí, ako je to len možné. 2. Súťažte s vysokoškolákmi v tom, kto dokáže žiť bláznivejšie, luxusnejšie a minúť viac peňazí.

Čo myslíte, ktorým hodnotám zamestnanci rozumeli viac a plne sa s nimi vžili?

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre