Ekonomika USA vytvorila len 113 tisíc pracovných miest. Tu je reakcia trhov

Ako dnes informovalo americké ministerstvo práce, v januári tamojší trh práce vytvoril 113 tisíc pracovných miest, čo je oveľa menej, ako očakávali analytici. Ekonómovia totiž počítali s prírastkom 180 tisíc pracovných miest.

Aby to nestačilo, decembrový údaj bol smerom nahor revidovaný len veľmi mierne, čo investorov sklamalo, keďže počítali s oveľa vyššou korekciou – v decembri tak nebolo vytvorených 74 tisíc, ale 75 tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti poklesla na 6,6 %, čo je najnižšia úroveň za posledných 5 rokov (odhad počítal s nezmenenou úrovňou 6,7 %).

Ihneď po zverejnení týchto čísel sa futures amerických akciových indexov ponorili do červeného pásma. Prudký pokles voči euru a jenu zaznamenal aj americký dolár. Nakoniec, keď investori dôkladne prehodnotili celú správu, sa americké akcie opäť vyšplhali nahor.

Nervozita opadla aj z európskych akcií. Ako poznamenali niektorí makléri, správa nie je ani zďaleka tak zlá. Na grafe nižšie môžete vidieť vývoj eura voči doláru.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre