Druhý najväčší výrobca automobilov zarmútil investorov

Automobilka General Motors zverejnila výsledky za posledný kvartál roka 2013 a ako z nich vyplýva, jej zisky oproti predchádzajúcemu roku klesli takmer o štvrtinu.

Zárobok skupiny za celý rok 2013 poklesol na 3,77 miliardy dolárov (2,38 USD/akciu), čo bol 22 %-ný prepad oproti 4,86 miliardám v roku 2012. O náročný rok sa automobilke postaral najmä trh v Južnej Amerike a v Ázii, s výnimkou Číny.

Finančný riaditeľ General Motors Chuck Stevens uviedol, že zatiaľ, čo výhľad v Európe sa zlepšuje, vyššie riziko badať najmä v Južnej Amerike a to aj kvôli výkyvom na devízovom trhu vo Venezuele a Argentíne.

Celosvetovo druhý najväčší výrobca automobilov v roku 2013 v Európe dosiahol stratu 800 miliónov dolárov, čo je ale v porovnaní s rokom 2012 o viac ako polovicu menej.

[accordions]
[accordion title=”O spoločnosti General Motors”]
General Motors je nadnárodná automobilová spoločnosť, ktorej portfólio tvoria značky ako Chevrolet, Buick, Cadillac či Vauxhall. Väčšinu vozidiel vyrába v Číne, kde s čínskou automobilkou SAIC uzatvorila partnerstvo v podobe závodu Shanghai GM. Skupina je aktívna aj v Európe, kde jej okrem značky Opel patrí aj britská dcéra Vauxhall.
[/accordion]
[accordion title=”Vývoj akcií za posledný rok”]

[/accordion]
[/accordions]

Naopak, rekordne pozitívne výsledky zaznamenal General Motors v Severnej Amerike, kde dosiahol zisk vo výške až 7,5 miliardy dolárov. Výsledky v Severnej Amerike a Európe však automobilke aj tak celkovo lepší hospodársky výsledok nezabezpečili.

Investori sú čoraz viac netrpezliví  a kladú si otázku, preč zisky GM nie sú v Číne omnoho vyššie. Poukazujú pritom na fakt, že automobilka tu predáva viac vozidiel než v ktorejkoľvek inej krajine.

Čo sa týka vyhliadok, automobilka očakáva, že v roku 2014 zisk mierne vzrastie, pričom ťahúňom má byť severoamerický trh a silný dopyt po vozidlách SUV a upravených pick-upoch.

Akcie GM po uzavretí obchodovania oslabili o 4 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre