Podľa Fabera bude zvýšená volatilita pokračovať. Pozrite sa prečo

Ako pre CNBC uviedol vplyvný investor Marc Faber (na snímke), za súčasnou zvýšenou volatilitou na finančných trhoch nestojí len rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) o redukcii stimulov.

„Myslím si, že to nie sú len miernejšie stimuly, ktoré vyvolali súčasný tlak na trhoch”, uviedol Faber. Podľa neho sú výkyvy odrazom spomalenia globálneho rastu. „V rozvíjajúcich krajinách nevidíme takmer žiadny rast a spomalenie čínskej ekonomiky je výraznejšie než mnohí odborníci predpokladajú”, varuje investor.

Ako dodáva, táto skutočnosť tlačí na zárobky medzinárodných firiem, pretože väčšinu ich ziskov za posledných 5 rokov generovali práve rozvíjajúce sa krajiny. Zároveň radí, že v najbližších troch až šiestich mesiacoch budú lepšou investíciou ako akcie americké dlhopisy.

Z iného uhla pohľadu sa na vec pozerá investor Jack Bogle, zakladateľ investičnej spoločnosti Vanguard Group. Ten bežným investorom odporúča nespanikáriť – aj napriek zvýšenej volatilite by mali zostať pokojní, a zbytočne cez množstvo obchodných príkazov nestrácať peniaze na maklérskych poplatkoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre