Čím viac ich kritizujú, tým viac sú úspešní

Mnoho úspešných ľudí dnes tvrdí, že ak by sa na ceste k úspechu nestretli s toľkou kritikou, ponižovaním a neprajníctvom, možno by sa do cieľa nikdy nedostali.

“Keby ma môj priateľ v začiatkoch nepodcenil a nepovedal – „ani to neskúšaj, sama to nedokážeš“, možno by som nikdy neuspela”, spomína si dnes úspešná biznismenka Barbara Corcoran (na snímke).

Nie je jedinou boháčkou, ktorá  sa namusela popasovať s neprajníkmi. „Na Ford T zabudnite, to auto nemá šancu uspieť“, odporúčalo priemyselníkovi H. Fordovi jeho okolie. Zrejme netreba pripomínať, že toto auto, ktoré mnohí v tej dobe označili za najškaredšie vozidlo, zaznamenalo obrovský úspech.

Perfektný prístup k neprajníkom volí známy realitný magnát Donald Trump. „Kedykoľvek padnete, žiadajte ľudí, aby sa vám posmievali, aby vám nepomáhali a neverili. Podceňovanie je totiž najväčším motorom úspechu“, hovorí muž, ktorý do realitného biznisu priniesol obrovskú dávku kvality a luxusu. Ako tvrdí, ak mu okolie prestane závidieť a nebudú ho viac osočovať, je to pre neho jasný signál, že už nie je úspešný.

Mnohí boháči a úspešní podnikatelia sa svojimi činmi a rozhodnutiami postavili proti davu, čím na seba samozrejme pritiahli vlnu kritiky. Ako sa ale hovorí, sochy sa nestavajú kritikom, ale kritizovaným!

Na druhej strane, nie vždy musí byť kritika prejavom závisti a neprajníctva. Konštruktívnu kritiku si každý úspešný človek priam vyžaduje. Ako raz povedal Jack Welch: “Nehľadajte chválu, hľadajte kritiku.”

Vďaka vlne kritiky, či už na tovar firmy alebo jej zamestnancov, sa kompetentným podarilo zlepšiť procesy a odstrániť chybičky, na ktoré by bez kritikov možno ani neprišli. Pekne to povedala šéfka L’Oréal, Liliane Bettencourt: „Nehnevám sa na kritikov. Opačnými slovami hovoria, kde sa mám zlepšiť.”

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre