Chcem sa stať investorom….. hneď!

Zobudili ste sa dnes ráno s myšlienkou, že máte momentálne slušný balík peňazí, ktorý by bol ideálny na investovanie? Pokiaľ nemáte v tejto brandži priateľa, ktorý by vám dokázal dať pár dobrých tipov a rád, musíte si poradiť sami.

Aby ste to však nemali také náročné, v nasledujúcom článku vám ponúkame niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor.

Neváhajte dlho a nepremýšľajte dlho. Nechceme tým povedať, aby ste sa strmhlavo rútili do každej novej príležitosti, ktorá sa objaví. Je potrebné byť v strehu, pretože trhy sa v súčasnosti pohybujú a menia veľmi rýchlo. Nie je vždy ľahké nájsť dobré nápady na investovanie, no ak sa k vám odrazu nejaký dostane a zdá sa, že je to na dobrej ceste, neváhajte ani na okamih. Nedajte sa ovládnuť strachom zo zlyhania alebo neskúsenosťou.

Žiadny zo súčasných milionárov sa v minulosti nezaoberal tým „čo ak“, jednoducho do toho išli s rizikom, že to možno nevyjde. Avšak pozor – nikdy nedovoľte, aby za vás obchodovali emócie. Neustále sa pridŕžajte zdravého rozumu a logiky.

Čítaj tiež: Začínajúci investori, dajte si pozor na tieto 3 časté chyby, varuje Buffett

Objavte svoj „štýl investovania“.  Predtým, ako sa ho budete snažiť nájsť, musíte poznať svoje ciele a to, nakoľko ste ochotný riskovať. Je zrejmé, že hlavným cieľom je zarobiť nejaké peniaze, či zvýšiť svoj existujúci kapitál. Predsa len sú dôvody investovania odlišné u mladého podnikateľa a napríklad u starej vdovy. Ešte pred samotným investovaním si musíte položiť zásadnú otázku:

„Nakoľko som ochotný riskovať?“

Milujete rýchle autá a vzrušenie počas zbesilej jazdy alebo dávate prednosť čítaniu v pohodlnom kresle na terase? Možno sa čudujete ako to s tým súvisí, no práve vaša schopnosť tolerancie rizík závisí od podobných faktorov. A teraz sa dostávame k samotnému štýlu….

Mnoho „začiatočných“ investorov nedokáže zladiť dokopy svoje ciele a schopnosť riskovať. Napríklad, ak máte radi rýchle autá, no hľadáte spoľahlivý a bezpečný kapitál, mali by ste zvoliť konzervatívny spôsob investovania. Konzervatívni investori obvykle vložia 70-75% svojich peňazí do nízko-rizikových, fixných výnosov, ako sú pokladničné poukážky, a 15-20% do vysokohodnotných akcií, ktoré so sebou nesú väčšie riziko. Na druhej strane, veľmi agresívni investori zväčša investujú 80 až 100% svojich peňazí len do akcií.

Investičný guru John Templeton

Rady od legendárneho investora, Johna Templetona.

Nepoznáte ho? J.Templeton bol britským investorom, biznismenom a filantropom. V roku 2005 napísal krátky memorandový list, v ktorom predpokladal, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov vypukne vo svete finančný chaos (aj sa tak stalo – prišla finančná kríza).

V roku 2007 bol zaradený časopisom Time medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta, a o rok neskôr, v júli 2008, zomrel vo veku 85-tich rokov. Aké rady pre investorov zanechal?

  1. Investuj – nerob obchody alebo špekulácie
  2. Nakupuj keď sú ceny nízko
  3. Nakupuj hodnotu, nie trhové trendy alebo ekonomické výhľady
  4. Plň si svoje úlohy alebo si najmi expertov, aby ti pomohli
  5. Nepanikár!
  6. Uč sa zo svojich chýb
  7. Investor, ktorý pozná všetky odpovede, nerozumie ani len všetkým otázkam
  8. Neprepadaj negativite alebo strachu príliš často
Redaktorka portálu www.investicne.sk, ktorá sa venuje témam ako marketing, manažment, diplomacia a medzinárodný obchod.
Zdieľať
Komentáre