Google zverejnil výsledky. Pozrite sa, koľko zarobil

Spoločnosť Google vykázala za posledný štvrťrok roka 2013 opäť lepšie výsledky. Oproti rovnakému obdobiu spred roka vzrástol zisk o 17 % na 3,38 miliardy dolárov.

„Rok 2013 sme zakončili ďalším skvelým štvrťrokom rozmachu a rastu,“ uviedol generálny riaditeľ Larry Page. Pre tohto internetového giganta je výnosným biznisom hlavne reklama. Spoločnosť je jasná jednotka na poli digitálnej inzercie, keď hravo poráža Facebook či Yahoo.

Celkovo možno povedať, že Google za posledný kvartál minulého roka zvýšil počet platených „preklikov“ o 31 %, no priemerná cena za jeden preklik sa v danom období znížila o 11 %.

Nie každý segment však bol ziskový. Nedarilo sa divízii Motorola Mobility, ktorú Google kúpil pred dva a pol rokmi. Po tom, ako v roku 2012 dosiahla stratu 152 miliónov dolárov, sa strata v roku 2013 viac ako zdvojnásobila a to na 384 miliónov dolárov.

Ďalšie prevádzkové straty už Motorola Mobility pre spoločnosť Google generovať nebude, avšak nie je to vďaka tomu, že by malo prísť k zásadnému obratu a spoločnosť zrazu začala vykazovať zisk. Dôvod je ten, že Google len túto stredu oznámil jej predaj čínskemu výrobcovi počítačov, spoločnosti Lenovo za 2,91 miliardy dolárov, čo je však podstatne menej, než suma, ktorú za ňu pôvode zaplatil.

Google si však ponecháva drvivú väčšinu patentov, ktoré boli na spoločnosť Motorola Mobility naviazané a práve tie pre neho majú veľkú hodnotu aj do budúcnosti, hlavne pri rôznych patentových sporoch.

Akcie spoločnosti počas štvrtkového obchodovania vzrástli o 2,57 % na hodnotu 1 135,39 dolárov za akciu. Za celý rok 2013 akcie vzrástli až o viac ako 50 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre