Pozrite sa, ako sa v uplynulých rokoch menila otvorenosť slovenskej ekonomiky

Na základe teórie môžeme zadefinovať otvorenosť ekonomiky ako vzťah vývozu (exportu) a dovozu (importu) tovaru a služieb voči hrubému domácemu produktu (HDP), prostredníctvom čoho sa odvádza, nakoľko je krajina zapojená do medzinárodného obchodu. Zjednodušene ide o podiel zahraničného obchodného obratu na HDP.

V roku 2011 Slovensko dosiahlo hodnotu 174,1%, čo značí vysokú úroveň otvorenosti slovenskej ekonomiky, ktorá sa tak stala šiestou najotvorenejšou spomedzi krajín Európskej únie (EÚ). Exportná úroveň vzrástla z predchádzajúceho roku na 88,6%. Podiel Európskej únie na exporte bol 57% a na importe 55,5%.

Miera otvorenosti Slovenskej republiky v roku 2012 vzrástla na 186%, čím predbehla spomedzi V4 aj Maďarsko a dostala sa tak na 4.miesto zo všetkých európskych krajín – pred ňou ostalo už len Luxembursko na prvom mieste a za ním Malta a Írsko.

Hodnota tovarov a služieb, ktoré sa vyviezli, predstavovala 96%-ný podiel na HDP. Miera otvorenosti Českej republiky v tomto roku dosiahla 151%, čo vo všeobecnosti značí, že podiel oboch krajín na svetovom obchode vzrástol oproti roku 1994, pričom zahraničná nerovnováha v podobe deficitov bežného účtu platobnej bilancie bola výraznejšia na Slovensku.

Podľa zdrojov NBS klesla otvorenosť v minulom roku 2013 na 185%, no na základe predpokladaných údajov sa uvádza, že v rokoch 2014 a 2015 by mala jej hodnota ešte rapídne vyletieť nahor – očakávaná miera otvorenosti 192% pre rok 2015 je vyhotovená zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF).

xtb
Redaktorka portálu www.investicne.sk, ktorá sa venuje témam ako marketing, manažment, diplomacia a medzinárodný obchod.
Zdieľať
Komentáre