MMF výrazne zlepšuje prognózy rastu ekonomík

Medzinárodný menový fond zverejnil aktualizované odhady rastu svetových ekonomík. Mnohé krajiny by tak podľa najnovších predpovedí mali rásť rýchlejšie ako sa doteraz predpokladalo.

Pri niektorých krajinách je nárast v odhade rastu dokonca výrazný. Takýmto pozitívnym číslam sa môže tešiť najmä Veľká Británia. Kým predchádzajúca prognóza hovorila o raste v tomto roku na úrovni 1,9 %, aktualizované údaje počítajú s rastom HDP až o 2,4 %, čo je rýchlejšie než akákoľvek iná veľká európska ekonomika.

V roku 2015 má rast dosiahnuť 2,2 %. Dôvera v ekonomiku Veľkej Británie sa v posledných týždňoch výrazne zvýšila. Nezamestnanosť tu klesá, výrobný sektor ako aj maloobchodné predaje rastú a inflácia sa opäť vrátila na cieľovú úroveň 2 %.

Zlepšenie prognózy pripravil MMF aj pre najväčšiu svetovú ekonomiku USA. Rast by tu mal dosiahnuť 2,8 %, čo je nárast voči predchádzajúcej prognóze z októbra o 2 percentuálne body.

Rásť má aj ekonomika eurozóny a to o rovné 1 %. Európa sa tak vzďaľuje od recesie, ktorá ju trápila v poslednej dobe, avšak stále sú krajiny ktorých zotavovanie je ešte otázne.

Medzinárodný menový fond aktualizoval aj rast pre Čínu, ktorá má v roku 2014 rásť o 7,5 %. Ako sa však uvádza v správe MMF, posilnenie globálneho rastu ešte neznamená, že ekonomiky sú z najhoršieho vonku. Vlády vyspelých ekonomík by tak nemali predčasne ustúpiť od opatrení na podporu rastu. Globálny rast by mal byť v roku 2014 na úrovni 3,7 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre