Kvalita, ktorou disponujú všetci úspešní podnikatelia

Prečo sú niektorí biznismeni tak veľmi úspešní, pričom iní vyhoria už v prvom roku podnikania? Je tým dôvodom vysoké IQ? Dostatočne veľký kapitál? Zmysel pre inovácie?

Veru nie, mnoho štúdií a taktiež psychológov vám potvrdí, že IQ v tomto smere nehrá veľkú rolu. Rozhodujúcim faktorom nie je ani kreativita – aj keď existujú prípady, kedy sa inovatívny produkt postaral o miliónový až miliardový biznis, mnoho úspešných podnikateľov spravilo dieru do sveta s každodenným bežným produktom (napr. topánky Tomáša Baťu).

Takže je to množstvom kapitálu? Nie – je síce ťažké rozbehnúť biznis bez dostatočných prostriedkov, existujú však startupy a podniky, ktoré prvé roky začínali takpovediac s „prázdnymi vreckami“.

Tou podstatnou kvalitou, ktorou sa vyznačujú všetci úspešní biznismeni, je odvaha. Početné prieskumy medzi svetovou populáciou potvrdzujú, že väčšina ľudí sa prikláňa k istotám – budú tolerovať nepríjemného šéfa či nešťastné manželstvo len preto, lebo to v nich vyvoláva obrovský pocit bezpečia.

Práve odvaha je tou vzácnou vlastnosťou – tí najúspešnejší z najúspešnejších veľakrát riskovali, vďaka čomu sa stali skutočnými hrdinami v biznis svete. Len vďaka odvahe sa vzopreli riziku z neúspechu, obetovali svoje súčasné pohodlie a vydali sa za cieľom.

Chcete svoje sny premeniť na skutočnosť? Naberte odvahu!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre