Akcie dnes mali skvelý deň. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

O pozitívnu náladu na akciových trhoch sa dnes postarala hlavne Svetová banka, ktorá zlepšila svoje vyhliadky pre globálnu ekonomiku.

Ako uviedla, priemyselné krajiny sa konečne oslobodili od niekoľko rokov trvajúcej krízy a stabilizoval sa aj hospodársky rast rozvíjajúcich sa krajín.

Podľa odhadov Svetovej banky globálna ekonomika v roku 2014 porastie o 3,2 %, pričom v minulom roku to bolo iba 2,4 %. Hospodárstvo USA by tento rok malo rásť o 2,8 % (v roku 2013 to bolo „len“ 1,8 %). Čína by mala rásť o 7,7 %.

Pozitívnu atmosféru na finančných trhoch potvrdil aj americký indikátor Empire State Index, ktorého hodnota v januári posilnila na najvyššiu úroveň za jeden a pol roka. Európsky akciový benchmark EuroStoxx 50 dnes vzrástol o 1,58 % na 3168,76 b., čo je najvyššia úroveň za posledných 5 rokov.

Najviac sa darilo akciám bankového sektora, ktoré povzbudil mohutný zárobok banky Bank of America. Americká veľkobanka Bank of America si z posledného štvrťroku 2013 odnáša zisk vo výške 3,44 miliardy dolárov, čo je o 732 miliónov viac ako rok predtým.

Zárobok je odrazom tvrdých úsporných opatrení a taktiež lepšieho než očakávaného oživenia amerického hospodárstva. Výrazný nárast bol tak spôsobený hlavne nízkymi rezervami vyčlenenými na krytie úverových strát. Keďže počet nezamestnaných ľudí v USA klesá a prácu má čoraz viac Američanov, objem nesplatených úverov je menší.

Akcie Bank of America dnes rastú o 2,44 %. O takmer 4 percentá dnes posilnili aj akcie bankovej skupiny Erste Group, ktorá je materskou spoločnosťou našej Slovenskej sporiteľne.

Americký akciový index Dow Jones Industrial si k záveru obchodovania pripisuje zisk 0,77 %.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre