Banka JP Morgan zarobila viac ako 5 miliárd dolárov

Pri pohľade na aktuálne zárobky amerických bánk sa nám môže zdať, že k žiadnej bankovej kríze v USA ani nedošlo. Tentoraz to potvrdila veľkobanka JP Morgan, ktorá vo štvrtom kvartáli minulého roka zarobila 5,28 miliardy USD.

Aj keď ide o mohutný zárobok, v medziročnom porovnaní je to viac ako 7 %-ný pokles. Rok predtým totiž táto banka zarobila 5,69 miliardy dolárov.

JP Morgan, ktorú kormidluje Jamie Dimon (na snímke) má za sebou náročný rok. Ako informuje agentúra Reuters, celkovo sa banka dohodla na právnych vyrovnaniach vo výške 20 mld. USD.

V novembri 2013 americké ministerstvo spravodlivosti oficiálne potvrdilo, že JP Morgan za pochybné obchody s hypotékami zaplatí rekordnú pokutu 13 miliárd dolárov. Okrem toho tento finančný dom odškodňuje klientov Madoffovej Ponziho schémy.

Banka nedávno súhlasila, že poškodeným klientom Madoffovej spoločnosti vyplatí 1,7 mld. USD, a to na základe obvinení, že neohlásila vlastné podozrenia týkajúce sa aktivít Madoffovej firmy.

Okrem právnych problémov banke v 4. štvrťroku uškodil nevýrazný dopyt po hypotekárnych úveroch. Práve to bol v poslednom období svetlý bod, ktorý zisky komerčných finančných domov ťahal nahor.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre