Niekoľko spôsobov, ako investovať do kávy

káva

Kým pár dní dozadu sme si čo to povedali o investícii do vína, dnes sa bližšie pozrieme na investovanie do kávy. V prvom rade vás musíme upozorniť, že komoditné trhy sú neúprosné a sú priam nevhodné pre neskúsených investorov či investorov s nízkou toleranciou rizika.

Kto sa rozhodne pre investíciu do kávy, mal by vedieť rozlišovať medzi dvomi hlavnými druhmi kávových zŕn – Arabica a Robusta. Väčší podiel na celosvetovej produkcii má Arabica (60 %) – ide o kvalitnejší druh kávy pestovaný hlavne v Brazílii a Kolumbii.

Tou menej kvalitnou a zároveň lacnejšou kávou, s ktorou sa stretávame v podobe instantných káv, je Robusta. Dobré je tiež vedieť, že svet instatnej kávy ovládajú 4 veľké korporácie: Kraft, Nestle, Proctor & Gamble a Sara Lee

Základným spôsobom, ako s komoditami (čiže aj kávou) obchodovať, sú tzv. termínované futures kontrakty, čo je dohoda s vopred stanovenou cenou, množstvom a dátumom dodania.

To znamená, že ak obchodujete s kávou, nemáte po každom uzavretom obchode pred domom vrecia plné kávových bôbov – nakupujete a predávate napr. futures kontrakt na kávu s dodaním v septembri –  ak by sa náhodou stalo, že kontrakt držíte krátko pred dodaním komodity, nemajte žiadny strach. Maklér vás bude istotne včas kontaktovať, takže ak kávu nechcete fyzicky prevziať, nestane sa tak.

Najlikvidnejšou burzou s termínovanými kontraktmi kávy je New York Board of Trade (NYBOT), kde veľkosť jedného kontraktu predstavuje 37 500 libier. Futures sa dá obchodovať aj na IntercontinentalExchange (ICE).

Ďalším spôsobom, ako podniknúť investíciu do kávy, je nákup ETF (exchange-traded fund) – ide o investičné fondy, ktorých podkladovým aktívom je v tomto prípade futures kávy. ETF fondy sú pre nízke poplatky a bezproblémovú dostupnosť čoraz obľúbenejšie. K takýmto fondom patrí napríklad:

  • DJ-AIG Coffee Sub-Index
  • DJ-UBS Coffee Total Return Index

Existujú aj tzv. pákované ETF fondy, ako napr. ETFS Leveraged Coffee ETF (LCFE-LSE) – 200 % či fond na uzatvorenie SHORT pozície – ETFS Short Coffee ETF (SCFE-LSE)

Za nepriamy spôsob, ako „okopírovať“ cenový vývoj kávy, je nákup akcií pražiarní či gigantov podnikajúcich s kávou (napr. medzinárodná sieť kaviarní Starbucks). Každopádne, tu sa skôr zamerajte na samotnú spoločnosť, jej ziskovosť a celkového hospodárske zdravie ako na to, či káva rastie alebo klesá. Netreba pripomínať, že v porovnaní s ETF či futures tu investor postupuje viaceré riziká.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre