Japonsko je blízko úniku z nekonečnej deflácie

Japonsko je blízko k ukončeniu 15 rokov trvajúcemu prepadu cien. Spotrebiteľské ceny v krajine aktuálne rastú najrýchlejším tempom za posledných 5 rokov.

Jadrová inflácia, ktorá je očistená o vplyv rastu potravín, bola v novembri na úrovni 1,2 %, čo bolo viac ako očakávania trhu. Japonsko je tak v súčasnosti na viac ako pol ceste k dosiahnutiu cieľa, ktorým je inflácia 2 % do roku 2015.

Cesta, akou chce krajina tento cieľ naplniť, je masívna uvoľnená menová politika zameraná na oslabenie meny a podporu výdavkov, ktoré tak domácnosti, ako aj firmy stále odkladali v očakávaní, že ceny nebudú stúpať, ale práve naopak, stále klesať. Zameranie centrálnej banky na meniace sa očakávania verejnosti zdá sa zatiaľ pomaly fungujú.

„Vidíme všeobecné zlepšenie ekonomiky, trhu, ako ja verejnej mienky. To je tá najlepšia príležitosť na ukončenie deflácie,“ uviedol guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda (na snímke).

Svoj pokles zastavili už aj mzdy, ktoré zažívali 17 mesiacov neustáleho prepadu. Ďalej už tretí mesiac rástla továrenská výroba a poskočili tiež maloobchodné tržby. Dobrá nálada investorov sa odrazila aj na 6-ročnom maxime, na ktorom v piatok uzatváral akciový index Nikkei, čo predstavovalo 16 178,94 bodov. Tento japonský index si v roku 2013 pripísal už 56 % a smeruje tak k najlepšiemu výkonu od roku 1972.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre