6 investičných návykov úspešných investorov!

1. Pravidelne vyvažujte svoje portfólio

Postupom času sa niektorým vašim investíciám bude dariť viac než ostatným a nakoniec zistíte, že vo vašom portfóliu zaberajú viac miesta ako by mali. Ak hovoríme o vyvážení portfólia, znamená to, že aspoň raz za rok by ste mali odsať výnosy z vašich víťazných investícií a alokovať ich k tým menej výdatným.

Ako tvrdí finančník  z firmy T. Rowe Price, takéto vyváženie investorovi pomôže zvýšiť výnosy v dlhodobom horizonte. Odborníci to opisujú ako disciplínu, kedy predávame vysoko a nakupujeme nízko. Koniec koncov tak znižujeme riziko, že ak príliš výnosné investície padnú, na naše portfólio to veľký vplyv mať nebude.

2. Neprestávajte investovať ani v nepriaznivých časoch

Samozrejme, je ťažké zostať pokojným v situáciách, keď sa každý ponáhľa k núdzovému východu. Avšak miesto toho, aby ste spanikárili a všetko predali, skupujte lacné akcie a dlhopisy a vyčkávajte, kým sa trh opäť neoživí. Veď ako odporúča slávny investor Warren Buffett: “Ak chcete uspieť, zatvorte dvere! Buďte opatrní, keď sú ostatní pažraví a buďte pažraví, keď sú ostatní opatrní.”

3. Ignorujte stádo a choďte proti prúdu

Ako je už uvedené vyššie, dav vždy nakupuje hore a predáva dole. Nedávno sme tento trend mohli spozorovať pri zlate, po ktorom sa dav rozbehol v čase, keď zlato stálo 1800 dolárov. Úspešní investori odporúčajú: Sústreďte sa na to, čo dav prehliada.

4. Nekupujte bezhlavo

Urobte si pred nákupom aktíva výskum. Peter Lynch, autor slávneho výroku “Investuj do toho čo poznáš”, tvrdieval: Investovať bez výskumu je ako hrať poker a nikdy sa nepozrieť na karty. Pred tým, než spravíte investičné rozhodnutie, sa snažte o analyzovanej akcii/dlhopise/komodite zozbierať a preskúmať čo najviac informácií.

5. Trénujte trpezlivosť

Zabudnite na zázračné schémy rýchleho zbohatnutia. Musíte si uvedomiť, že dosiahnutie finančného úspechu si vyžaduje disciplínu a trpezlivosť. Legendárny investor André Kostolany tvrdieval: Dôležité je mať trpezlivosť: Po prvýkrát je to vždy inak, až neskôr tak, ako si to človek myslí. Aj Veľký medveď z Wall Street, ako prezývali legendárneho obchodníka Livermora, upozorňoval: Veľké pohyby potrebujú na svoj vývoj čas.

6. Emócie dajte bokom

Prílišná eufória ani hnev. Nič také nemá na burze čo robiť. Nech už ste pred dvomi minútami zarobili 10-tisíc eur alebo ste prišli o niekoľko tisícok, nemôžete sa nechať ovládať emóciami. Vždy zachovajte zdravý rozum! Taktiež pozor na emočné impulzy – podobne ako v obchode tovar, ani na burze nekupujte niečo rýchlo len preto, že je to považované za horúce zbožie. 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre