Čína upokojuje svoj bankový sektor

Čínska centrálna banka napumpovala do bankového sektora krajiny 5 miliárd dolárov, aby tým negovala obavy nad nedostatkom peňazí na úvery, čo spôsobilo nedávny rast úrokových sadzieb.

Centrálna banka síce svoj krok nevysvetlila, ale keďže v posledných dňoch rastú obavy z nedostupnosti úverov, dá sa predpokladať, že práve to bol hlavný dôvod jej zásahu.

Nedostatok zdrojov sa tieto dni odrážal v raste medzibankových sadzieb, za ktoré si banky medzi sebou požičiavajú. Tie sa v pondelok dostali na najvyššiu úroveň od júna, kedy sa úroková sadzba vyšplhala na rekordných 13,4 %. Úroky na sedemdňových krátkodobých dlhopisoch sa tentokrát dostali na 8,93 %.

Následne po zásahu centrálnej banky, ktorá do systému naliala novú likviditu, poklesli na 6,56 %. Čína sa pritom počas roka snažila nadmerné požičiavanie v krajine skôr spomaliť. Banky boli nútené prispôsobiť sa novým regulačným zmenám, medzi ktoré patrilo najmä zvýšenie objemu kapitálu, ktoré musia držať.

Banky tak držia viac kapitálu, čo tlačí na výšku úrokových sadzieb, čím sa opäť dostávame k centrálnej banke, ktorá ak chce sadzby držať na prijateľnej úrovni, musí do systému priliať nové peniaze. Je to tak začarovaný kruh, kedy sa krajina na jednej strane musí snažiť zabrániť prehriatiu ekonomiky a vysokému zadlžovaniu sa, no na druhej strane musí byť dostatočne obozretná, aby tým ekonomike nepoškodila.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre