Neuveriteľná príležitosť pre Apple. V Číne!

Americký technologický gigant Apple podpísal dohodu s najväčším čínskym operátom China Mobile. Pre Apple je to významný krok v snahe stále viac sa rozšíriť na tomto obrovskom trhu.

Čínska spoločnosť má 760 miliónov predplatiteľov jej služieb. „Čína je pre Apple veľmi dôležitý trh“, uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Apple Tim Cook. „Naše partnerstvo s China Mobile pre nás predstavuje príležitosť priniesť iPhone zákazníkom v najväčšej sieti na svete“, dodal Cook.

iPhone je pre spoločnosť Apple najdôležitejším produktom z hľadiska významnosti. Už začiatkom roka 2013 Tim Cook uviedol, že očakáva, že práve Čína nahradí Severnú Ameriku a stane sa regiónom, odkiaľ budú do firemnej pokladnice plynúť najväčšie zdroje príjmov.

Ďalší dvaja najdôležitejší čínski operátori China Unicom a China Telecom už iPhone svojim predplatiteľom ponúkajú. Predaje v krajine sú však stále nízke, nakoľko sa spotrebitelia obracajú na lacnejšiu konkurenciu ako je Samsung, či domáci producenti smartfónov.

Pozri tiež: 7 najväčších sklamaní technologického sektora v roku 2013

V snahe uspieť aj v konkurencii lacnejších telefónov tento rok spoločnosť Apple predstavila lacnejší variant svojho smartfónu iPhone 5c. Podľa analytikov má dohoda s najväčším operátorom obrovský význam, keďže očakávajú, že len samotný operátor China Mobile by mohol v budúcom roku predať svojim zákazníkom až 24 miliónov iPhonov.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka predal Apple celosvetovo 102,4 miliónov iPhonov. Ako uvádza riaditeľ poradenskej firmy Frost & Sullivan, dohoda s čínskym operátorom je jedno z najväčších oznámení partnerstva Apple za posledné roky. „Dáva im prístup k viac ako 10 % celosvetových užívateľov mobilných telefónov. To je pre Apple neuveriteľná príležitosť na rast.“

China Mobile Communications je štátom vlastnená telekomunikačná spoločnosť, ktorá zamestnáva viac ako 200 tisíc ľudí. Podľa trhovej kapitalizácie je najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou v Číne. Podľa tržieb sa radí k najväčším čínskym spoločnostiam.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre