9 hlavných IT trendov, ktoré nás čakajú v roku 2014

Steven Sinofsky, bývalý manažér z Microsoftu, ktorý patrí k najmúdrejším ľudom technologického sveta, vytvoril zoznam top trendov, ktoré by sme v tech svete mali vidieť budúci rok.

1. Čoraz populárnejšie budú kvalitné a zároveň extra lacné zariadenia

Mnohé technologické spoločnosti vpustili na trh múdre telefóny či tablety, ktorých cena je viac než nízka. Najnovšie to potvrdila spoločnosť Motorola, ktorá prišla s modelom Moto G len za 179 dolárov (na úvodnej snímke). Len preto, že sú tieto zariadenia lacné, neznamená to, že sú aj zlé. Ako predpovedá Sinofsky, v budúcom roku sa budú kvalitné zariadenia za extra nízku cenu tešiť veľkej popularite.

2. Firmy budú menej vyľakané cloud-computingom

Sinofsky tvrdí, že podniky sa v budúcom roku budú oveľa viac zaujímať o „výpočtové mračno“ – cloud computing. Skoncujú tak s kúpou a inštaláciou softvéru a drahými investíciami do dátových centier.

Neopodstatnený strach, že ich dáta budú v cloude ohrozené, sa rýchlo vytratí. Firmy sa zamerajú na výhody tohto riešenia, ako sú takmer nulové počiatočné investície či zvýšená bezpečnosť (pravidelne modernizované datacentrum, o ktoré sa starajú profesionáli, je bezpečnejšie, ako systém v našej správe).

3. Veľký záujem bude o cloudové nástroje pre rast produktivity

Asan, Quip, Paper a mnoho ďalších. Sinofsky uvádza zoznam niekoľkých produktívnych nástrojov, po ktorých bude v roku 2014 výrazný dopyt.

4. Rýchle správy vytlačia e-mail

Čím ďalej, tým viac bude e-mail vnímaný ako fax, tvrdí Sinofsky. Ľudia budú na komunikáciu čoraz viac využívať nástroje tipu Viber, WhatsApp, WeChat či Skype. Graf nižšie zobrazuje počet aktívnych užívateľov obľúbeného messengeru WhatsApp a taktiež objem odoslaných správ. Ako vidieť, tieto komunikačné nástroje sa tešia čoraz väčšej popularite.

 

5. Aplikácie sa budú musieť prispôsobiť malým aj veľkým obrazovkám

Časy, kedy jeden návrh aplikácie postačil pre všetky dostupné veľkosti obrazovky, sú už dávno preč. Ako uvádza Sinofsky, niektoré aplikácie, ktoré začínali na múdrych telefónoch, sa budú musieť prispôsobiť čoraz používanejším tabletom a hybridným zariadeniam.

Android

6. Budovať aplikáciu pre iOS a zároveň Android bude zložitejšie

Bude čoraz ťažšie vyvíjať aplikácie pre platformu Android a iOS súčasne. Obidva operačné systémy sú natoľko unikátne, že jeden všeobecný návrh pre obe platformy nebude fungovať, tvrdí Sinofsky.

7. Dátové obmedzenia v cloude sa stanú minulosťou

2014 bude rokom, v ktorom sa každý užívateľ bude obzerať po takých cloudových službách, ktoré ponúkajú neobmedzený priestor pre fotky, aplikácie a iné súbory.

Jednoducho povedané, obmedzenia typu max. 5GB sa stanú minulosťou.

8. Ľudia budú čoraz viac outsourcovať

Sinofsky tvrdí, že záujem o vlastnenie vecí bude klesať, pretože do popredia sa bude dostávať myšlienka: Prečo niečo vlastniť, ak si to môžete v prípade potreby prenajať?

9. Phablety budú úplne normálne

Kým dnes sa niektorí ľudia na nemotorne veľké telefóny pozerajú s nechuťou, v budúcom roku budú phablety (kombinácia telefónu a tabletu) úplne normálne. Sinofsky tvrdí, že práve týmto zariadeniam, ktoré perfektne vypĺňajú medzeru medzi smartfónmi a tabletmi, sa v budúcom roku bude dariť.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre