Do polroka sa Bitcoin prepadne na 10 dolárov, tvrdí profesor financií

Mark T. Williams, americký profesor financií na bostonskej univerzite, sa na virtuálnu menu Bitcoin pozerá ako na bublinu, ktorá už začala praskať.

Čím ďalej, tým viac sa táto bublina nafukovala – objavili sa dokonca tvrdenia, že Bitcoin nahradí americký dolár a stane sa novou globálnou rezervnou menou.

O prifúknutie tohto humbugu sa postarali aj dvojičky Winklevoss (známe zo súdneho sporu o Facebook), ktoré začali hovoriť o vlastnej Bitcoin knihe a predpovedali zhodnotenie meny na neuveriteľných 40 tisíc dolárov.

Každá bublina pozostáva z troch fáz – rast, zrelosť a pád, uvádza vo svojom príspevku Williams. Rast začal v roku 2011, fáza zrelosti prepukla v roku 2013 a praskanie bubliny (o ktoré sa postarala Čína) môžeme vidieť teraz.

Ako Williams uvádza, je iróniou, že Čína, ktorá pomohla tlačiť hodnotu Bitcoinu nahor, ju teraz tlačí späť k zemi.

Podľa profesora Bitcoin nemá základné atribúty na to, aby sa stal široko uznávanou transakčnou menou. V prípade, že by krajiny Bitcoinu umožnili šíriť sa ako mena, prinieslo by to väčšiu hospodársku neistotu a nižší objem obchodu, píše Williams.

Profesor okrem toho upozorňuje na rizikové výmenné miesta, ktorých bankroty nie sú vôbec nezvyčajné. Ako príklad uvádza novembrové uzavretie hong-kongskej burzy, ktoré investorom spôsobilo náklady v objeme 4 milióny dolárov.

Pri Bitcoine už vidí koniec hypercien. Ako tvrdí, na rozdiel od zlata, ktoré má hmatateľnú hodnotu, je Bitcoin podporený len predstavami, koľko sú zaň ochotní ľudia zaplatiť. Williams zároveň predpovedá, že v prvej polovici roka 2014 sa Bitcoin bude obchodovať za menej ako 10 USD.

Ešte začiatkom decembra Bitcoin dosahoval rekordnú úroveň 1200 USD. Dnes sa obchoduje za 588 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre