Goldman Sachs: Tu sú 3 dôvody, prečo Fed v stredu nepritiahne kohútik s dolármi!

V stredu 18. decembra 2013 sa uskutoční zasadnutie menového výboru americkej centrálnej banky, ktoré podľa niektorých môže priniesť prvé „priškrtenie“ extra uvoľnenej menovej politiky USA.

Naopak, o tom, že Federálny rezervný systém (Fed) v stredu neprikročí k redukcii stimulov, je presvedčená americká veľkobanka Goldman Sachs. Jej ekonóm David Mericle hovorí o troch hlavných dôvodoch, prečo Fed na svojom stredajšom zasadnutí nerozhodne o redukcii stimulov.

1. Ekonomické dáta: Najsilnejším argumentom od októbra, ktorý vypovedá o zlepšení hospodárstva, je trend rastu miezd. Napriek tomu očakávame, že predstavitelia Fedu budú klásť značný dôraz na infláciu, ktorá v posledných mesiacoch naďalej klesá, uvádza v liste pre klientov Mericle.

2. Komunikácia: Predpokladáme, že postupnej redukcii stimulov budú predchádzať komunikačné signály centrálnej banky (prognózy, trhové očakávania), píše Mericle. Ako podotýka, posledné komentáre Fedu len slabo naznačujú, k akému rozhodnutiu predstavitelia menového výboru prikročia.

3. Očakávania: Kým konsenzuálne očakávania trhu sa prikláňajú k decembrovej redukcii stimulov, v popredí zostáva minoritný pohľad. Bankári z Goldman Sachs tvrdia, že Fed sa bude zdráhať prijať takéto prekvapivé rozhodnutie, ktoré by sprísnilo finančné podmienky a vyvolalo pochybnosti nad držaním sa inflačného cieľa. Z historického pohľadu by išlo o veľmi nezvyčajný krok, uvádza Goldman Sachs.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre