Obchodníci vyčkávajú na FED. Nalievať vraj bude rovnako

Už budúci týždeň sa uskutoční dlhoočakávané zasadnutie americkej centrálnej banky (Fed), ktoré môže priniesť takpovediac všeličo.

Investori sa preto nevpúšťajú do veľkých obchodov, takže akcie v piatok uzavreli na otváracích úrovniach.

Základnou otázkou na trhoch zostáva, či Fed prikročí k redukcii svojich 85-miliardových stimulov. Obchodníci pri hľadaní odpovede na túto otázku poukazujú na posledné údaje o inflácii. Z nich vyplýva len jedno – ceny v USA sú na ústupe a FED si robí starosti skôr o defláciu ako infláciu. Mnohí investori preto tvrdia: Je viac než nepravdepodobné, že k obmedzeniu stimulov dôjde už tento mesiac.

Taktiež sa treba pozrieť na dlhopisové fondy, pre ktoré bude rok 2013 zrejme najhorším v histórii. Po tom, čo šéf FEDu Ben Bernanke v máji pripustil, že lepšie než očakávané oživenie americkej ekonomiky môže priškrtiť nalievanie dolárov, sa z fondov začali vyťahovať desiatky miliárd.

Čo sa týka pohľadu na jednotlivé akcie, v piatok sa mimoriadne darilo akciám technologickej spoločnosti Adobe Systems. Jej kvartálne čísla boli viac než uspokojujúce a spoločnosť informovala aj o prírastku zákazníkov v cloudových službách, čo mnohých milo prekvapilo. Akcie Adobe Systems si z piatkového obchodvania odniesli viac ako 12 %-né zhodnotenie.

V zhodnotení pokračovali aj akcie hotelového reťazca Hilton, ktorého akcie boli vo štvrtok prvýkrát obchodované na burze. Po tom, čo si vo štvrtok pripísali 7,5 % sa v piatok zhodnotili o takmer tri percentá.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre