6 najhorších ekonomických predpovedí v histórii!

1. Ekonóm Irving Fisher 15. októbra 1929 uviedol: Kurzy akcií dosiahli to, čomu sa hovorí trvalá výšina.

Týždeň na to nastal obrovský krach na finančných trhoch. Americký akciový benchmark Dow Jones Industrial stratil 85 % hodnoty!

2. Bývalý americký prezident George W. Bush v júli 2008 vyhlásil: Môžeme mať dôveru v dlhodobé základy našej ekonomiky.

Presne dva mesiace po jeho vyhlásení nastal krach americkej investičnej banky Lehman Brothers. Hypotekárna kríza USA nakoniec vyústila do celosvetových finančných a následne ekonomických problémov.

3. Franklin Raines, riaditeľ banky Fannie Mae v júni 2004 prehlásil: Tieto subprime hypotéky (toxické aktíva) sú tak bezrizikové, že kapitál na ich držbu by mal byť nižší ako 2 percentá.

V časoch vypuknutia hypotekárnej krízy v roku 2008 musela byť banka Fannie Mae zachraňovaná americkou vládou.

Bývalý prezident USA – Herbert Hoover

4. Americký prezident Herbert Hoover v roku 1928 povedal: Spojené štáty americké sú k definitívnemu víťazstvu nad chudobou bližšie, než tomu bolo kedykoľvek predtým.

Rok na to svet postihla zdrvujúca Veľká hospodárska kríza, ktorá priniesla chudobu a zúfalstvo. Akcie stratili viac ako 80 % hodnoty!

5. James Glassman a Kevin Hassett, autori knihy DOW 36000 v roku 1999 vo svojej publikácii uviedli: Akciový index Dow Jones je uprostred výstupu na úroveň 36 000 bodov.

Podľa ich odhadov mal index Dow Jones Industrial vystúpiť na úroveň 36 000 bodov. Skutočnosťou bol príchod internetovej bubliny a pokles indexu z 10 000 (v čase vydania knihy) na 7200 bodov.

6. Donald Luskin, americký investičný guru dňa 14. septembra 2008 prehlásil: „Každý, kto hovorí, že sme v recesii, prípadne že mierime do najväčšej recesie od čias Veľkej hospodárskej krízy, má zrejme svoju vlastnú definíciu recesie.“

Luskin tvrdil, že Obama schválne zhoršil ekonomické dáta, aby tým v prezidentských voľbách uškodil súperovi McCainovi. Strach z hospodárskych problémov tak považoval za neoprávnený. Deň po jeho slovách vyhlásila bankrot americká investičná banka Lehman Brothers.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre