Rusko a Ukrajina sú bližšie k dohode

Medzi Ruskom a Ukrajinou prebiehajú v súčasnej dobe dve veľké rokovania.

Prvé pojednáva o znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu a ešte podstatne závažnejšie a dôležitejšie je rokovanie o pridaní k Moskvou vedenej colnej únii.

Ani zatiaľ posledné stretnutie, ktoré sa konalo v piatok v ruskom letovisku Soči, kde sa budú konať začiatkom roka 2014 aj Zimné olympijské hry, neprinieslo konkrétnu dohodu, no situácia sa predsa len pohla ďalej.

Ako uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, rozdiely, ktoré medzi krajinami v cene zemného plynu existujú, sa podarilo zúžiť, no rokovania budú pokračovať ďalej.

Spor medzi oboma krajinami trvá už dlhú dobu. Ukrajina je totiž od dovozu ruského plynu závislá, pričom ako uvádza dodávateľ Gazprom, Ukrajina je opäť v omeškaní s platbami. Spor viedol v roku 2009 dokonca k dočasnému prerušeniu dodávky, čo ovplyvnilo mnohé členské štáty EÚ.

Priepasť medzi požiadavkami sa zúžila

Ako Peskov informoval, spolupráci v oblasti energetiky je teraz venovaná veľká pozornosť. Výsledkom rokovaní bolo, že obe strany z časti ustúpili zo svojich pozícii a medzera medzi ich požiadavkami sa tak zúžila.

Vladimir Putin

Konečná dohoda však stále dosiahnutá nebola. Očakávalo sa, že na rokovaní medzi prezidentami Viktorom Janukovičom a Vladimírom Putinom sa nastolí aj otázka vstupu Ukrajiny do colnej únie.

Obaja zástupcovia však uviedli, že táto problematika prerokovávaná nebola. S tým súvisia aj pouličné protesty v uliciach hlavného mesta Ukrajiny v Kyjeve. Minulý mesiac prezident Janukovič odložil partnerskú dohodu s Európskou úniou, ktorej vyjednávanie trvalo niekoľko rokov.

Nesúhlas s rozhodnutím viedol k protestom, pričom najväčší sa očakáva práve na dnes, kedy by malo na námestí protestovať až 300 000 ľudí. Vodcovia protestov so stanovili tri základné podmienky a to demisiu vlády, prepustenie zadržaných demonštrantov a potrestanie osôb zodpovedných za bitie demonštrantov.

Odloženie dohody s EÚ sa naopak páči Rusku, ktoré nalieha na Ukrajinu, aby sa pridala do ruskej colnej únie spolu s Bieloruskom a Kazachstanom. Špekulácie pritom hovoria, že práve súhlas Ukrajiny o vstupe do colnej únie by mohol byť výmenou za zníženie cien energií.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre