Dow Jones zvrátil vývoj a vystrelil nahor. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť!

Dnes sme pri americkom akciovom indexe Dow Jones Industrial mohli spozorovať výraznú zmenu, keď behom pár minút zmazal straty a začal zbierať zisky. Dobrou otázkou je – čo spôsobilo takýto raketový výstrel?!

Takže poďme si to zhrnúť. Po tom, čo v poobedných hodinách agentúra ADP informovala, že súkromný sektor USA v novembri vytvoril 215 tisíc pracovných miest, sa americké akcie ponorili do smútku.

Keďže novembrový výkon amerického trhu práce prekonal očakávania analytikov, investori už nepochybovali, že Federálny rezervný systém priškrtí svoje miliardové stimuly.

Index Dow Jones si po správe ADP odpisoval zhruba 0,30 %. Netrvalo však dlho, a k životu ho prebrali ďalšie dôležité ekonomické ukazovatele.

Očakávania obchodníkov, že FED začne s uťahovaním stimulov, podkopal indikátor ISM pre sektor služieb. Jeho hodnota sa v novembri oproti októbru zúžia o 1,5 boda na 53,9 bodov. Ekonómovia pritom počítali s miernym poklesom na 55 bodov. O sklamanie sa postarali aj čiastkové ukazovatele, či už z pohľadu zamestnanosti v sektore služieb alebo vývoja cien.

Keďže nepriaznivý vývoj v americkom sektore služieb podnietil názor, že FED by s redukciou miliardových nákupov dlhopisov ešte mohol počkať, akcie reagovali výrazným posilnením. Dow Jones tak zvrátil vývoj a vystrelil nahor.

Treba však pripomenúť, že menová politika FEDu je viazaná na vývoj na pracovnom trhu, takže medvedí investori môžu mať v tomto prípade miernu prevahu.

Aktuálne si k 16:50 pripisuje zhodnotenie o 0,22 % na 15 950 bodov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre