Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o Litecoine – vylepšenom Bitcoine!

Vo včerajšom príspevku sme na investicne.sk priniesli graf, ktorý znázorňuje 400 %-né zhodnotenie digitálnej meny Litecoin. O Bitcoine sme si toho už napísali veľa, no Litecoin je pre mnohých stále neznámy pojem. Takže čo je ten Litecoin zač?

O zrod meny sa v roku 2011 postaral bývalý zamestnanec Google Charlie Lee, ktorý sa rozhodol priniesť prístupnejšiu verziu Bitcoinu. A tak vznikol Litecoin. „Nechcel som opravovať Bitcoin. Pri Litecoine som sa snažil len o drobné vylepšenia“, hovorí dnes Charlie Lee.

Aj keď Litecoin nie je jedinou menou, ktorá sa snaží “konkurovať” svetoznámemu Bitcoinu (existuje zhruba ďalších 20 digitálnych mien), z pohľadu trhovej kapitalizácie (670 miliónov USD) má Litecoin najväčšiu šancu postaviť sa vedľa Bitcoinu.

Na otázku, prečo by sa investor mal chytiť skôr Litecoinu ako Bitcoinu, má Charlie Lee priamu odpoveď: Litecoin je výdatnejší a oveľa ľahší, hovorí Lee. Čo to znamená?

V súčasnosti je badať priam astronomický nárast výpočtového výkonu počítačov, ktoré sú zapojené do ťažby a taktiež transakcií s Bitcoinmi. Len za posledných pár týždňov sa pri týchto „výpočtových baniach“ spotrebovalo viac energie než za predošlé 4 roky!

To znamená, že kým predtým mali aj „menší chlapci“ slušnú šancu, že na svojich počítačoch vydolujú Bitcoin, dnes sú vytlačení silnou konkurenciou. Pri Bitcoine tak vzniká skupina pár silných jedincov, čo narúša bezpečnosť meny.

Pri Litecoine to ale nehrozí, pretože využíva úplne odlišný kryptografický program, ktorý si nevyžaduje výkonnejší hardvér. „Neutvorí sa tu taký kartel baníkov”, tvrdí lee.

Očakávania zakladateľa Litecoinu sú jasné: „Ak táto mena uspeje, ľudia ju budú využívať na každodenné drobné nákupy a Bitcoin zase na väčšie účely“, tvrdí otec Litecoinu. Samozrejme, ak svet bude mať záujem o Bitcoin, uspeje aj Litecoin.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre