15 návykov, vďaka ktorým dostanete svoje osobné financie pod kontrolu

1. Nespoliehajte sa na to, že sa o vás postará sociálna poisťovňa. Ako tvrdí Robert Kiyosaki: Ak si myslíte, že sa o vás postará správa sociálneho zabezpečenia, potom veríte, že darčeky nosí Ježiško. V dnešnej dobe je istota najväčším rizikom, preto ak sa spoliehate na istoty štátu, ste doslova hazardér!

2. Uvedomte si, že minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov. Nech už je to finančný poradca alebo akýkoľvek iný odborník, nedajte sa obalamutiť ročnými či desaťročnými grafmi. Pri svojich investičných rozhodnutiach majte na pamäti, že minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

3. Nikdy nedúfajte, že vaše problémy s peniazmi vyrieši dedičstvo, lotéria či štát. Zabudnite na všetky tieto nespoľahlivé “zdroje”. Začnite sa spoliehať na seba a svoje schopnosti.

4. Naučte sa, ako pracujú finančné nástroje. Priučte sa princípom trhu, naučte sa čo to o akciách, dlhopisoch a iných nástrojoch finančného trhu. Získate prehľad o spôsoboch, ako svoje peniaze alokovať efektívnejšie.

5. Nezabúdajte na rozpočet. Veľa ľudí ho podceňuje a tým stráca prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch. Ako hovoria milionári, pokiaľ neviete, kam sa podelo vaše posledné euro, zrejme netušíte, odkiaľ príde to ďalšie.

6. Vyhnite sa úrokom z omeškania platieb. Buďte disciplinovaný v uhrádzaní platieb, aby ste nemuseli znášať zbytočné výdavky v podobe úrokov. Skúste automatické úhrady, prípadne platby online.

7. Stanovte si ciele/plány a kontrolujte ich dodržiavanie. Či už sporíte alebo zhodnocujete svoje peniaze, nezabúdajte, aký je váš cieľ. Taktiež nezabudnite kontrolovať, ako ste na tom s dodržiavaním plánu, pretože všetko čo sa sleduje, zaznamenáva a kontroluje, je možné aj zlepšovať.

8. Reinvestujte. Snažte sa udržať svoje výdavky na uzde, avšak nepchajte všetky úspory pod „vankúš“. Reinvestujte a vytvárajte pasívne príjmy. Jednoducho nechajte svoje peniaze pracovať pre seba.

9. Dajte si pozor na poznámky pod čiarou. Mnohokrát sa stane, že niečo podpíšeme bez toho, aby sme si prečítali nevýrazné dodatky pod čiarou. Nájdite si čas, aby ste sa plne oboznámili s tým, čo vlastne kupujete a neprekvapili vás nepríjemné skryté poplatky.

10. Nekupujte všetko nové. Ako sme si ukázali v tomto príspevku, existuje viacero vecí, ktoré sa oplatí kúpiť skôr použité než nové.

11. Eliminujte zlý dlh, využite dobrý dlh. Nie všetky dlhy sú zlé. Dobrý dlh je taký, ktorého využitím získate vyššiu hodnotu než tú, ktorú zaplatíte (z požičaného eura spravíte dve eurá), prípadne si zabezpečíte lepšie príjmy v budúcnosti (pôžička na vzdelanie).

12. Neprekrývajte finančné nedostatky pôžičkami.  Ak ste prešvihli svoj mesačný rozpočet a potrebujete prekryť krátkodobý nedostatok peňazí, nesiahajte po vysoko úročených pôžičkách. Budujte si takzvaný núdzový fond a hlavne sa snažte sa dodržiavať rozpočet (a pozor: núdzový fond nevyužívajte na nenúdzové účely!)

Pozri tiež: Tie najlepšie kariérne tipy od miliardára Warrena Buffetta

13. Keď sa naskytne príležitosť, vyjednávajte. Ako sme si už ozrejmili v tomto príspevku, vyjednávanie je účinným nástrojom bohatých ľudí. Snažte sa aj vy hľadať spôsoby, ako vyjednať čo najnižšiu cenu, či už cez zľavy, dohody alebo jednoducho cez svoje vyjednávacie schopnosti.

14. Neinvestujte do toho, čomu nerozumiete. Ak sa vám budú zdať lákavé opčné kontrakty alebo rôzne typy poistenia, ktorých podstata vám vôbec nie je jasná, nevrážajte do nich peniaze. Hlavná zásada finančnej gramotnosti znie: Neinvestuj do ničoho, čomu nerozumieš.

15. Pozor na na impulzívne nákupy. Dajte si pozor na impulzívne nákupy, ktoré vás oberú o zbytočne veľa peňazí. Zachovajte chladnú hlavu a svoje nákupné rozhodnutia si dobre premyslite. Najlepším spôsobom je vytvoriť si nákupný zoznam, ktorý vás ochráni pred tým, aby ste nekupovali veci, ktoré nepotrebujete.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre