Zabudnite. Vysoké príjmy nie sú zárukou finančnej slobody

Ešte stále sa dnes mnoho ľudí domnieva, že robustné príjmy = finančná nezávislosť, finančná sloboda.

Mnohí si hovoria: “Keby som tak dosiahol 30-tisový ročný príjem, bol by som “za vodou”. Pravda je ale taká, že na svete existuje mnoho ľudí s príjmami aj 50 tisíc ročne, no bohatými alebo “za vodou” nie sú ani zďaleka.

Každopádne, finančnú slobodu môžete dosiahnuť bez ohľadu na to, ako vysoké sú vaše príjmy.

Napríklad taký lekár. Má krásny dom, dve autá luxusnej triedy a každý rok dve či tri dovolenky. Myslíte, že si môže povedať, som „finančne slobodný“? Samozrejme, že nie. Stačí pár týždňov bez pacientov a jeho životný štandard začne upadať. Jeho životný štýl je totiž závislý na pacientoch, takže na použitie spojenia finančne nezávislý nemá právo.

Finančne slobodný by bol taký človek v prípade, ak by prestal pracovať napríklad na pol roka a jeho životný štandard by neutrpel ani najmenšiu trhlinu. Či už by nepracoval mesiac alebo rok, jeho pasívne príjmy (o ktorých si na investicne.sk budeme hovoriť určite často) by sa starali o to, aby mal vždy plnú kapsu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre