Tie najlepšie kariérne tipy od miliardára Warrena Buffetta

Warren Buffett a Barack Obama
Warren Buffett a Barack Obama (wikimedia)

O americkom investorovi Warrenovi Buffettovi sme si toho už popísali veľa. Je obdivuhodné, že aj vo veku 91 rokov Buffett stále obsadzuje pozíciu výkonného riaditeľa (CEO) vo svojom investičnom holdingu Berkshire Hathaway.

V aktuálnom rebríčku miliardárov, ktorý zostavuje magazín Forbes, mu s odhadovanou hodnotou majetku 96 miliárd dolárov dolárov patrí úctyhodné šieste miesto.

Keď začne tento skúsený investor rozdávať rady, každý spozornie a snaží sa z jeho slov zobrať čo najviac. Nižšie nájdete tie najlepšie Buffettove tipy z pohľadu osobného a kariérneho rastu, s ktorými sa podelil na jednej z prednášok. Inšpirujte sa.

1. Nájdite si prácu, ktorú budete milovať

Nikdy neprestávajte hľadať prácu, ktorá vo vás vzbudí vášeň. Nepozerajte sa na výšku mzdy – zamerajte sa hlavne na to, aby ste našli prácu, ktorú budete milovať a združili sa s ľuďmi, ktorých budete mať radi. Nie je nič lepšie ako nájsť takýto job, hovorí americký investor.

2. Vyberte si správny vzor

Starostlivo si vyberte svoj vzor, človeka, ktorého budete nasledovať. Hovorí sa: Povedz mi, kto je tvoj hrdina, a ja ti poviem, ako dopadneš. Buffett tvrdí, že je veľmi dôležité, aby sme v živote mali ten správny príklad.

„Mal som obrovské šťastie, že som mal v živote asi tucet veľkých hrdinov a žiadny z nich ma nesklamal,“ hovorí miliardár. Buffett odporúča, aby sa človek stretával s ľuďmi, ktorí budú lepší než on sám. Stretávaním s nimi sa bude totiž zlepšovať aj on.

3. Naučte sa efektívne komunikovať

Buffett tvrdí, že mal dlho strach z vystúpení na verejnosti, no až dovtedy, kým sa nezapísal na kurz Dalea Carnegieho. Aj keď spočiatku váhal, či na tento kurz ísť, nakoniec sa ho zúčastnil a zmenilo mu to život.

Dnes nemá problém komunikovať pred masou ľudí, pričom niekedy mal problém predstúpiť aj pred menšiu skupinu. Jeden z jeho tipov pre úspešnú kariéru znie: Naučte sa, ako efektívne komunikovať.

Warren Buffett (Flickr)

4. Študujte návyky úspešných

Buffett odporúča: Vyberte si ľudí, ktorí majú správne návyky, sú veselí, veľkorysí a vedia ostatných oceniť za to, čo robia. Pozorne si všímajte všetky vlastnosti, ktoré na týchto ľuďoch obdivujete a spýtajte sa: Ktoré z týchto charakteristík by som mohol mať aj ja? Správnou odpoveďou je samozrejme všetky.

Pozri tiež: 25 skvelých výrokov investora Warrena Buffetta

5. Čítajte všetko, čo súvisí s vašim odvetvím

Buffett hovorí, že každý deň číta aspoň 6 hodín, pretože verí, že tým zvýši svoj intelekt a v budúcnosti mu to uľahčí nájsť riešenie na možné problémy.

„Pamätám si, keď som mal 20 rokov: čítal som veľa, pretože som sa chcel na danú tému naučiť všetko, čo sa len dalo,“ spomína si miliardár.

6. Naučte sa hovoriť „NIE“

Nepodarí sa vám dostať svoj čas pod kontrolu v prípade, že nebudete vedieť povedať nie, hovorí investor. Ako zdôrazňuje, človek nemôže nechať ostatných ľudí, aby si z jeho života robili agendu.

7. Staňte sa súčasťou rýchlo rastúcich spoločností

Myslím, že určite sa budete chcieť dostať na vlak, ktorý ide rýchlosťou 90 míľ za hodinu, než ten, ktorého rýchlosť je 30 míľ za hodinu, hovorí Buffett. „Existujú niektoré firmy, pred ktorými stojí oveľa viac príležitostí než pred ostatnými,“ tvrdí.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre