Indický akciový trh na rekordnom maxime!

Hlavný indický akciový index Sensex dosiahol svoje nové historické maximum. Index v piatok počas obchodovania dosiahol 21 293,88 bodov, čím prekonal dovtedajšie maximum 21 206 bodov.

Neskôr došlo ku korekcii a deň nakoniec uzatváral na 21 196,81 bodoch. Rast akciového trhu v Indii, ktorý zaznamenávame posledné dva mesiace, pritom prišiel po predchádzajúcom výraznejšom prepade, kedy zahraniční investori začali z obavy o rast vyberať svoje peniaze.

Prudký rast je však podľa analytikov nafúknutý a neudržateľný. Je totiž ťahaný len hŕstkou akcií, ktorých cena prudko rastie bez toho, aby bola podporená relevantnými fundamentmi.

Za silným rastom v posledných dvoch mesiacoch možno hľadať najmä dva základné faktory. Jedným z nich je nový šéf tamojšej centrálnej banky a politika FEDu. Novým šéfom centrálnej banky sa v septembri tohto roka stal Raghuram Rajan (na snímke nižšie), ktorý sľúbil tvrdé opatrenia na podporu rastu.

Raghuram Rajan

Kým za obdobie od mája do augusta oslabila indická mena oproti americkému doláru o takmer 28 %, od septembra rastie a pripísala si už 10 %.

Ešte viac sa darí akciovému trhu, ktorý si od svojej najnižšej tohtoročnej úrovne z augusta pripísal už 19 %, pričom tento rast si pripísal označenie „Rally Rajan“, podľa mena guvernéra centrálnej banky.

Druhým spomínaným faktorom, ktorý výrazne vplýva na vývoj cien akcií je politika americkej centrálne banky FED. Po tom ako sa začiatkom tohto roku hovorilo o postupnom ukončovaní stimulačného program cez ktorý nalieval FED do obehu množstvo likvidity začali predovšetkým rozvíjajúce sa trhy v Ázii padať, nakoľko časť tejto likvidity tiekla práve do týchto krajín.

Nakoľko sa však ukončenie kvantitatívneho uvoľňovania zatiaľ nekoná, likvidita začala opäť na tieto trhy pritekať a priniesla opätovný rast akciového trhu. Otázkou tak zostáva, do kedy bude FED viesť svoju extrémnu uvoľnenú politiku a prispievať tak aj k nafukovaniu bubliny na akciových trhoch.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre