12 vecí, ktorými sa vyznačujú správni vodcovia

1. Vízia. Vodca má pred očami niečo obrovské, čo všetkých ostatných poháňa k cieľu. Má dokonalú víziu, ktorá celý tím posúva vpred, inšpiruje ho a dodáva mu silu!

Krásnym príkladom je Steve Jobs. Bol to vizionár, ktorý svoj tím dokázal nabudiť k neuveriteľným výkonom a zo spoločnosti Apple nakoniec spravil najcennejšiu firmu pod slnkom.

2. Sústredenosť na daný moment. Nech už je líder kdekoľvek a jedná s kýmkoľvek, vždy je mysľou pevne pripútaný na daný moment. Výskumy vedcov poukazujú, že takmer polovica našich myšlienok má tendenciu zatúlať sa, takže aj keď niekde fyzicky sme, vlastne tam myšlienkami spolovice nie sme. Pre pravých lídrov to neplatí, keďže na daný moment vedia sústrediť 100 % mysle.

3. Vedia vypočuť. O tom, že lídri sú vynikajúcimi poslucháčmi, svedčí to, že počas rozhovoru sa zapoja, položia druhej strane otázky a vštiepia jej pocit, že je naozaj vypočutá. Vyhýbajú sa mimikám, ktoré naznačujú: “Prestaň, mňa to nebaví.”

4. Flexibilnosť – viete si predstaviť vodcu, ktorí sa nevie prispôsobiť novým nápadom a zmenám? Asi ťažko. Flexibilita, prispôsobivosť a rýchlosť prevedenia je nevyhnutným prístupom pre vodcu s veľkým V.

5. Vedia si vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce. Všetci veľkí lídri sa vyznačujú tým, že im nevadí vykonávať akúkoľvek prácu, ktorej vykonanie požadujú od iných.

6. Prirodzenosť – žiadny veľký líder sa nikdy na nič nehrá. Je pre neho príznačná prirodzenosť, priamosť a úprimnosť.

7. Sebavedomie a sebapoznanie. Vodcovia milujú samých seba a disponujú obrovským sebavedomím. Ak sú sebavedomí, odráža sa to na ich výkonoch a práci s ľuďmi. Na druhej strane je dôležité sebapoznanie, čo znamená, že majú jasno o svojich silných a taktiež slabších stránkach.

8. Pevné podanie ruky. Ochabnuté a ležérne podanie ruky? To pre skutočných manažérov neplatí. Aj ten najinteligentnejší vodca pod slnkom s ťarbavým podaním ruky dokazuje, že titul pravého lídra ešte nedosiahol.

9. Vyžaruje z nich charizma. Nejde o to, či líder(ka) vyzerá ako z módneho katalógu. Dôležité je vnútorné teplo a jeho kombinácia so silou osobnosti.

10. Komunikácia – vo vašej hlave sa môže nachádzať ten najgeniálnejší nápad po slnkom, no dôležité je odprezentovať ho tímu, s ktorým dosiahnete jeho zrealizovanie. Zručnosť jasnej a stručnej komunikácie je preto viac než potrebná.

11. Ambície – to najhoršie, čo sa firme môže prihodiť, je manažér, ktorí spí na vavrínoch. Úspešní lídri majú ambície, chcú neustále napredovať. Zamestnanci sú takýmto prístupom a správaním motivovaní, takže firma sa posúva vpred ako celok.

12. Vedia presvedčiť – podobne ako komunikačné zručnosti, aj presvedčovacie schopnosti sú súčasťou povinnej výbavy každého lídra.  Vedia svojich ľudí presvedčiť o tom, že sa na nich dá spoľahnúť a že vízia a cieľ, ku ktorému spolu napredujú, je ten pravý!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre