Všetko, čo potrebuje vedieť bežný Slovák! (10/2013)

S tvorbou prehľadu informácií, ktoré budú prínosom pre každého bežného Slováka, pokračujeme aj v mesiaci október.

Opäť sme zmerali teplotu slovenskej ekonomiky a stručne jasne vám prinášame to najdôležitejšie.

Okrem vývoja cien, miezd či ekonomického sentimentu, vám priblížime aj aktuálny záujem investorov o Slovensko. Nezabúdame ani na menový vývoj a vývoj cien pohonných látok.

Čerstvý vývar faktov, ktoré navarilo naše hospodárstvo:

  • Podobne ako v auguste, aj v septembri bol zaznamenaný pokles cien potravín, za ktorým stálo najmä lacnejšie ovocie a zelenina. Naopak, o takmer jedno percento zdražilo mäso.
  • Index, ktorý sleduje dôveru v slovenskú ekonomiku, sa v septembri oproti augustu zvýšil o 1,6 bodu na 90 bodov. Najviac sa rozjasnila dôvera v slovenskom priemysle.
  • Za 8 mesiacov tohto roka najvyššiu priemernú mesačnú mzdu dosahujú pracovníci IT sektora (1731€) a najnižšiu zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev (369 €). Rast miezd od začiatku roka zaznamenáva sektor predaja a opravy motorových vozidiel, ale aj priemysel či reštaurácie.
  • Z pohľadu priemyslu sa ďalej darí produkcii dopravných prostriedkov, kde výroba rástla o 8 %. O takmer 30 % sa zvýšila produkcia elektrických zariadení.
  • V poslednom období dochádza k utlmovaniu stláčania nákladov práce za účelom obnovy ziskovosti – pomer reálnych miezd a produktivity sa stabilizuje.
  • V auguste v porovnaní s júlom sa nové objednávky priemyslu zvýšili o 4,5 %.
  • Stavebná produkcia v auguste medziročne klesla o 4,2 %.

Firmy rozširujú výrobu. Vzniknú nové pracovné miesta

Prírastku 140 pracovných miest sa už v budúcom roku môže tešiť mesto Prievidza. Nové miesta chce v rámci svojho rozširovania sa vytvoriť výrobca plastových okien Slovaktual. Jeho materská firma AFG Arbonia-FosterHolding sa rozhodla, že v Prievidzi vybuduje novú výrobnú halu.

Prírastok práce uvidí aj Fiľakovo a Lučenec. Tamojšia švédska firma tu chce do troch rokov vďaka investičným stimulom zdvojnásobiť počet pracovných miest. Aktuálne zamestnáva 180 ľudí.

Expandovať sa rozhodla aj spoločnosť AT&T. Tá chce v Košiciach do konca roka 2014 zamestnať ďalších 100 ľudí.

O príchode nového investora sa pošepkáva v Turzovke. Investor z Bieloruska tu chce podľa všetkého postaviť menšiu halu na produkciu etikiet. Táto investícia môže vytvoriť 30 pracovných miest.

Do priemyselného parku v Lipanoch v okrese Sabinov smerujú štyri menšie domáce firmy, ktoré by mali priniesť prácu dohromady 98 ľuďom.

Pohonné hmoty

Ceny PHM (až na plyn) posledný týždeň pokračovali v zlacňovaní. Benzín zlacnil o takmer 2 centy, nafta o niečo menej. Ropa Brent sa dostala z úrovne 108 dolárov/barel na začiatku októbra na súčasných 107 dolárov. Ako píše Medzinárodný menový fond, rast dopytu po rope sa spomalil v Číne, Indií a krajinách Blízkeho Východu.

Ostatné komodity

Keďže korelácia (závislosť) medzi ekonomickým rastom rozvíjajúcich sa trhov a cenami komodít je vysoká, oslabenie ekonomickej aktivity na týchto trhoch so sebou sťahuje aj ceny komodít.

Vývoj eura

Kurz eura voči doláru od začiatku októbra posilnil z úrovne 1,352 až na 1,38 USD. Menový pár EUR/USD profituje zo slabšieho dolára a taktiež ekonomického pokroku v krajinách eurozóny.

Silnejší výmenný kurz už negatívne pociťujú niektoré európske firmy, ktorým sa týmto zdražuje tovar v zahraničí. Naopak, výhodnejší sa stáva nákup tovaru zo zahraničia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre