Chceš šéfovať sám sebe? Potom by si mal mať týchto 5 vlastností

Či už sa rozhodnete, že vybudujete svoj biznis úplne od nuly, prípadne prevezmete už zabehnuté podnikanie, musíte byť pripravení stať sa neoblomným pánom samého seba.

Aj keď nie ste zamestnancom, ktorý plní príkazy nadriadeného, platí, že sa musíte vedieť ovládať ešte viac, pretože je len a len na vás, či vaše podnikanie posuniete vpred, alebo s ním stroskotáte hneď v začiatkoch.

Nejde tu o žiadny talent alebo vlastnosti, s ktorými sa človek musí narodiť. Všetko je výsledkom poctivého prístupu a tvrdej práce na sebe samom.

1. Sebadisciplína

Tou najhlavnejšou vlastnosťou pri manažovaní samého seba je bezpochyby sebadisciplína. Budovanie biznisu je vašim celoživotným záväzkom, ktorý si (podobne ako iné záväzky) vyžaduje veľkú disciplinovanosť a samozrejme aj mnoho obetavosti.

Jednoducho musíte zvíťaziť sami nad sebou, pretože ako raz povedal Platón, „víťazstvo nad sebou samým je to najväčšie víťazstvo zo všetkých“.

2. Schopnosť učiť sa

Ak hovoríme o učení, nemyslíme len občasné nadobudnutie prehľadu. Mali by ste sa stať každodenným “nasávačom” informácií, ktorý rozvíja svoje predajné, rečnícke a odborné schopnosti.

Musíte do seba neustále investovať, pretože vždy sa nájde niečo, čo je možné zlepšiť.

3. Húževnatosť

Mnohokrát budete počuť odhováranie okolia, blízkych a narazíte na neúspech v rôznych podobách. Možno stratíte veľkú zákazku alebo vás odmietne niekto z obchodných partnerov.

Jediné čo v tej chvíli musíte spraviť, je povedať si „Nevadí!“. Vaša húževnatosť musí poraziť akýkoľvek problém a posúvať vás vpred.

4. Zmysel pre time manažment

Hovorí sa, že jedinú vec, ktorú už nikdy nevrátime späť, je využitie nášho času. Tí najúspešnejší ľudia majú svoj čas pevne pod kontrolou a dávajú si pozor, aby ním neplytvali.

Každý z nás má k dispozícii deň zložený z 24 hodín. Je len na nás, či tento čas využijeme efektívne alebo s ním budeme plytvať na zbytočnosti.

5. Vízia

Keď sa pozriete na úspešné firmy, ktoré svojou prítomnosťou menia svet, väčšinou ich manažujú lídri s neochvejnou víziou.

Taktiež vy, ako líder, ktorý ovláda sám seba, by ste víziu a ciele mali mať neustále pred očami. Vaše pevné presvedčenie by vás malo sprevádzať dennodenne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre