O spoločnosti Lanxess

Dnes si v rámci nášho seriálu “spoločnosti z indexu DAX” predstavujeme poslednú firmu – Lanxess.

Lanxess je chemická spoločnosť založená v Nemecku v roku 2004. Jej korene však siahajú oveľa hlbšie a to do roku 1863, kedy bola založená firma Friedrich Bayer & Co.

Spoločnosť Bayer sa však v roku 2004 rozhodla odpredať väčšinu svojho biznisu v oblasti chemického priemyslu a zamerať sa prioritne na oblasť zdravotníctva a výživy. Práve z vyčleneného podnikania v oblasti chemického priemyslu vznikla spoločnosť Lanxess. Jej názov je zložený z dvoch slov a to francúzskeho Lancer (spustiť) a anglického success (úspech).

V súčasnosti pôsobí spoločnosť v 31 krajinách sveta, má 50 výrobných závodov a ku koncu roka 2012 zamestnávala približne 17 000 zamestnancov. Sídlo spoločnosti sa nachádza v Leverkusene, avšak plánované je už sťahovanie sídla do novej centrály v Kolíne nad Rýnom, pričom slávnostné otvorenie je naplánované na druhú polovicu roka 2013.

Hlavnými činnosťami spoločnosti Lanxess je vývoj, výroba a predaj plastov, kaučuku, medziproduktov a špeciálnych chemikálií. Tržby spoločnosti dosiahli v roku 2012 úroveň 9,1 miliardy eur.

Po strate, ktorú spoločnosť dosahovala počas prvých dvoch rokov svojej existencie nasledovali roky, kedy spoločnosť pravidelne dosahovala zisk, ktorý takmer neustále rástol. Aktuálne za posledný rok 2012 firma dosiahla čistý zisk na úrovni 514 miliónov €.

Od roku 2008 pôsobí spoločnosť aj na Slovensku. Práve v Bratislave totiž v tomto roku otvorila svoju dcérsku spoločnosť LANXESS Central Eastern Europe, ktorá zastupuje trhy Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska.

Ťažisko podnikania v týchto piatich krajinách spočíva v obchode s kaučukom a kaučukovými chemikáliami. Od svojho založenia v roku 2008 až do konca roka 2012 vzrástli predaje na piatich spomínaných trhoch až o 40 % na 306 miliónov €.

Vývoj akcií spoločnosti Lanxess
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre