FED je najväčší hedžový fond v histórii, tvrdí Warren Buffett

Slávny americký investor Warren Buffett (na snímke), ktorý dôkladne sleduje vývoj menovej politiky jeho krajiny, si dovolil Federálny rezervný systém (FED) prirovnať k hedžovému fondu.

„Je to najväčší hedžový fond v histórii“, uviedol počas svojej prednášky na washingtonskej Georgetown University.

Ako Warren Buffett, v súčasnosti 4. najbohatší človek planéty tvrdí, Fed profituje z nákupov dlhopisov, pričom ročne sa mu pre vládu podarí získať 80 až 90 miliárd dolárov.

Fed, ktorému šéfuje Ben Bernanke, mesačne na trhu nakupuje dlhové cenné papiere v objeme 85 miliárd USD (za 45 mld. $ nákup amerických dlhopisov a 40 mld. $ nákup hypotekárnych cenných papierov). Týmito stimulmi chce nakopnúť oživenie americkej ekonomiky, ktorá má za sebou drsnú finančnú krízu.

V uplynulom roku Fed na účty ministerstva financií previedol 88,4 miliárd $. Tieto platby vzrástli po tom, čo centrálna banka v uplynulých piatich rokoch napumpovala svoju súvahu na 3 bilióny $.

Kým finančné trhy očakávali, že Fed tento týždeň ohlási redukciu svojich miliardových stimulov, nič také sa neudialo. Americká centrálna banka potrebuje viacej dôkazov o tom, že oživenie ekonomiky USA je trvalé.

Pozrite si prehľad grafov, z ktorých jasne vidieť, ako stredajšie rozhodnutie Fedu zahýbalo cenami aktív: FED rozhodol. Všetko dôležité je v týchto grafoch!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre