Všetko, čo potrebuje vedieť bežný Slovák! (9/2013)

V Investičných Novinách sme sa rozhodli, že v mesačných intervaloch zmeriame teplotu slovenskej ekonomiky a stručno-jasným spôsobom (veď ako vždy :) prinesieme prehľad informácií, ktoré budú prínosom pre každého bežného Slováka.

Či už to bude aktuálny vývoj slovenských cien, miezd alebo novinky z realitného trhu, tento súhrn vás veľmi rýchlo a zrozumiteľne oboznámi s tým najdôležitejším, čo našu ekonomiku za uplynulé dni postretlo!

Čerstvý vývar faktov, ktoré navarilo naše hospodárstvo:

  • Kým ceny potravín v auguste mierne poklesli, ceny v doprave, hotelovom a reštauračnom biznise išli nahor. Ak sa na cenový vývoj pozrieme bližšie, zistíme, že v auguste bola o takmer 10 % lacnejšia zelenina a o viac ako jedno percento zlacnilo hovädzie mäso či obuv. Vyššie ceny v doprave ovplyvnili drahšie pohonné hmoty.
  • V júli priemyselná produkcia rástla. Zaznamenaný bol 50 percentný rast vo výrobe elektrických zariadení a textilu.
  • Stavebná produkcia sa od začiatku roka medziročne znížila o viac ako 10 %
  • Najvyššiu mzdu zaznamenali zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach, ktorí v priemere zarobili 1 726 €. Naopak, zamestnanci v reštauračnom a pohostinskom biznise zarábali v priemere len 369 €.
  • V prvej polovici roka sa miera nezamestnanosti v SR zvýšila mierne na 14,3 %.
  • V 2. štvrťroku 2013 (apríl – jún) počet nezamestnaných klesol len v Žilinskom a Košickom kraji.
  • Priemerná cena nehnuteľností za m2 v druhom štvrťroku predstavovala 1230 €. Pre porovnanie, ešte v roku 2008 táto cena predstavovala 1511 €.

Noví investori, nové pracovné miesta

V uplynulom mesiaci nás potešil záujem zahraničných investorov, ktorí by na Slovensku aspoň sčasti rozhýbali chorľavý pracovný trh. Celkom 80 pracovných miest v priebehu dvoch rokov chce  v Michalovciach vytvoriť nemecká spoločnosť Michatek.

Ešte pozitívnejšia je investícia japonskej spoločnosti Akebono Brake Industry, ktorá chce postupom času v novom závode v Trenčíne vytvoriť až 200 pracovných miest. Východ Slovenska zas potešila španielska hutnícka spoločnosť Funderia Condals S.A. Jej prešovská výroba pre automobilový priemysel by v nasledujúcich rokoch mala zamestnať až 300 ľudí.

A takto sa majú ceny pohonných hmôt

Ropa na medzinárodných komoditných trhoch od júna zdražila o viac ako 10 %, za čo môže napätie v Sýrii a Egypte. Obavy, že v regióne bohatom na ropu môže dôjsť k vojenskému konfliktu, vyhnali cenu ropy nahor. V poslednom týždni sa o takmer 2 centy zdvihla cena 95 a 98 oktánového benzínu ako aj nafty. Cena plynu stagnovala.

Ostatné komodity

Čo sa týka vývoja cien neenergetických komodít, výraznejší pohyb smerom nadol zaznamenala cena obilia. Pokles ceny obilia súvisí s očakávaniami dobrej úrody.

Financie a domácnosti

V mesiacoch apríl – máj sme mohli vidieť mierny pokles úrokov pri bankových úveroch pre domácnosti (hlavne strednodobá a dlhodobá splatnosť). Najnovšie údaje aj naďalej preukazujú nevýrazný vývoj čerpania úverov domácnosťami. Zároveň sa v období medzi posledným štvrťrokom 2012 a prvým štvrťrokom 2013 zvýšila miera úspor domácností, ktorá sa odrazila z rekordne nízkych úrovní.

Vývoj eura

Kurz eura voči ostatným európskym menám ako aj doláru a japonskému jenu v posledných mesiacoch posilnil. Naopak, spoločná európska mena oslabila voči britskej libre.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre