Čína môže naplniť tohtoročný cieľ a rásť o 7,5 %, tvrdí šéf Svetovej banky

Ako vyhlásil Jim Yong Kim, šéf Svetovej banky, aj napriek hospodárskemu ochladeniu môže Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta, tento rok porásť o 7,5 % a naplniť tak svoj cieľ. „V auguste zverejnené údaje naznačujú, že ekonomický rast Číny sa stabilizoval a cieľ hospodárskeho rastu pre tento rok je možné splniť“, vyhlásil Kim počas svojej štvordňovej návštevy v Číne.

Aj napriek spomaleniu hospodárskeho rastu, ktorý sme pri Číne mohli spozorovať v posledných mesiacoch, sa tamojšiemu trhu práce nevodí zle. V prvej polovici tohto roka najväčšia ekonomika Ázie vytvorila až 7,25 milióna nových pracovných miest, čo je o 310 tisíc pracovných miest viac ako pred rokom. Cieľom Pekingu je tento rok vytvoriť 9 miliónov pracovných miest

Obavy, že čínske hospodárstvo čaká tvrdé pristátie, sa pomaly ale isto presúvajú do úzadia. Okrem 16-mesačného maxima tamojšieho výrobného indexu nákupných manažérov to nedávno potvrdil aj čínsky export, ktorý v auguste vzrástol o 7,2 %. Ekonómovia pritom počítali len so 6 %-ným navýšením!

Pripomeňte, že minulý rok ekonomický rast Číny po rokoch dvojciferného rozmachu poklesol na 7,8 %, čo bolo najmenej od roku 1999.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre