O spoločnosti Beiersdorf

Aj keď vám možno názov tejto nemeckej firmy nič nehovorí, produkty, za ktorými stojí, sú známe široko ďaleko.

Beiersdorf je spoločnosť vyvíjajúca a predávajúca produkty osobnej starostlivosti. Za rok založenia sa považuje rok 1882, kedy lekárnik Carl Paul Beiersdorf získal patent na nový výrobný proces zdravotníckych náplastí. O pár rokov neskôr v roku 1890 spoločnosť odkúpil lekárnik Oscar Troplowitz.

Troplowitz mal trhovo orientované myslenie a dokazoval, že je skutočný podnikateľ. Rýchlo rozšíril ponuku značkových tovarov, avšak súčasne sa staral o to, aby vývoj výrobkov pokračoval na pevnom vedeckom základe.

Svetovo najznámejšou značkou produktov patriacich pod spoločnosť Beiersdorf je Nivea, ktorá bola na trh uvedená už v roku 1911 a od vtedy si získala všeobecnú popularitu. V súčasnosti sa o výrazný boom tejto značky starajú nenasýtené trhy Latinskej Ameriky a Ázie.

Okrem toho k ďalším značkám (predovšetkým z rady kozmetických výrobkov) patria Labello, Eucerin, Florena, 8×4, La Prairie, leukoplast alebo tesa.

Beiersdorf má po celom svete viac ako 150 pobočiek a ku koncu roka 2012 zamestnával viac ako 16 000 zamestnancov, pričom sídlo spoločnosti je v Hamburgu. Tržby za rok 2012 predstavovali 6 miliárd €, pričom zisk dosiahol výšku 451 miliónov €.

Akcie Beiersdorf (1991-2013)
xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre