Fondy ETF prišli o viac ako 20 miliárd $. Za jeden mesiac!

Ako vyplýva z údajov Moningstar, v mesiaci august prišli ETF fondy o viac ako 20 miliárd dolárov. Ide pritom o najväčší mesačný odliv za posledných 20 rokov!

Po čoraz intenzívnejších špekuláciách, že americká centrálna banka (FED) zredukuje svoje miliardové stimuly, sa investori rozhodli neriskovať a svoj kapitál z akciových či dlhopisových fondov stiahnuť. V najväčšej miere sa to podpísalo pod ETF fondy zamerané na americké akcie, ktoré prišli o 15 miliárd dolárov.

Dôvod na úsmev nemali ani dlhopisové ETF-ká, z ktorých investori vytiahli 6,7 mld. dolárov, čo sú 3 % z celkového spravovaného majetku dlhopisových ETF. Už začiatkom mesiaca sme vás informovali, že z najväčšieho dlhopisového fondu sveta Pimco Total Return Fund investori v auguste vybrali 7,7 mld. dolárov.

Nie je sa čomu diviť. Po náznakoch, že FED pritiahne svoj „kohútik s dolármi“, ceny dlhopisov začali klesať. Ako tento vývoj komentuje analytik zo spoločnosti TrimTabs, investori sa všemožne obzerali po únikových cestách.

Napriek tomu dodáva, že hospodárske oživenie USA zostáva krehké, takže ak by k zníženiu stimulov došlo, neočakáva výraznú redukciu.

Exchange-traded fund (ETF) je investičný fond, ktorého podkladové aktívum môže tvoriť kôš akcií, akciový alebo dlhopisový index, drahé kovy a podobne. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. ETF produkty sú čoraz atraktívnejšie, najmä pre drobných investorov, za čo môžu nízke náklady, flexibilný nákup a predaj ako aj široká diverzifikácia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre