5 vecí, ktoré sa môžeme naučiť od hedžového mága Berkowitza

Písal sa rok 1997, keď finančník Bruce Berkowitz založil hedžový fond Fairholme Capital Management. Dnes, keď hodinky neukazujú ani pol piatej ráno, sa Berkowitz vyberá na rannú prechádzku popri Miami, ktorá mu podľa jeho slov pomáha myslieť.

Výkonnosť jeho fondu je dôkazom, že tieto prechádzky zaberajú. V rokoch 2000-2010, keď akciový index S&P 500 dosahoval v priemere iba 0,7 % ročne, vedel Berkowitz cez svoje odvážne investície vykúzliť priemerný ročný výnos 11,6 %.

Keďže si svojim kúzelným čuchom na podhodnotené aktíva a dávkou odvahy vyslúžil pozornosť finančnej verejnosti, nižšie prinášame 5 lekcií, ktoré je možné na jeho investičnom úspechu spozorovať.

1. Investujte do toho, čo poznáte

Investujte v oblastiach, v ktorých ste (ako sa hovorí) doma. Podobne ako legendárny investor a miliardár Warren Buffett, aj Berkowitz sa riadi pravidlom – investuj do toho, čo poznáš.Veď ako je známe, najväčšie riziko plynie z nevedomosti toho, čo robíme.

To však nie je prípad Berkowitza. Pri svojich investíciách sa schválne zameral na finančný sektor, pretože tu vedel uplatniť svoje vedomosti, ktoré získal ako bankár v inštitúciách Merrill Lynch či Lehman Brothers.

Aj keď sa finančné domy Bank of America a AIG, ktorými nabalil svoje portfólio, ocitli v ťažkostiach, Berkovitz ich dokázal prečítať a zistil, že na tom nie sú tak zle ako sa zdá. Využil rozdiel medzi trhovým ocenením a skutočnou hodnotou a zarobil.

2. Ignorujte dav

Ako je už naznačené v prvom bode, Berkowitz ignoruje stádovité správanie a sústreďuje sa na tie faktory, ktoré dav prehliada.

Kým väčšina trhu vypredávala na základe nepriaznivých správ (a často z nelogických dôvodov), sa Berkowitz upriamil na prevádzkové zdravie firiem, pričom hrôzostrašné titulky v médiách úplne odignoroval.

3. Buďte trpezliví

Podobne ako hviezdny Warren Buffett, aj Berkowitz je stelesnením dlhodobého investora, ktorého fond len zriedkakedy hýbe portfóliom. Nečudo. Čas sa ukázal ako jeden z najlepších nástrojov investorov, pretože ako potvrdili viaceré štúdie, najviac strát generuje “krátkodobé mixovanie” pozícií a uponáhľané nákupné a predajné príkazy.

4. Ak majú ostatní strach, využite to

Aj v tomto bode môžeme nájsť zhodu s Warrenom Buffettom, ktorí už tradične odporúča: “Ak chcete uspieť, zatvorte dvere! Buďte opatrní, keď sú ostatní pažraví a buďte pažraví, keď sú ostatní opatrní.”

Počas finančnej krízy, kedy väčšina ľudí vynášala svoj kapitál z trhu, sa Berkowitz zaradil k tým šikovnejším investorom, ktorí nakupovali. Stačí sa pozrieť na jeho investíciu v poisťovni AIG, ktorá sa aj napriek bolestnej ceste dokázala vymaniť z najhoršieho a dnes opäť prosperuje.

5. Na cenu až tak nepozerajte

Kým mnohí analytici a „odborníci“ sledujú každodenný pohyb cien akcií a analyzujú minulé či budúce grafy, Berkovitz to nepovažuje za príliš dôležitý faktor. Trhová cena ho veľmi nezaujíma, dôležitá je vnútorná hodnota, ktorú určuje na základe cash-flow firmy, schopnosti rásť a ďalších dôležitých metrík.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre