Z najväčšieho dlhopisového fondu sveta vyteká čoraz viac kapitálu!

Najväčší dlhopisový fond sveta Pimco Total Return Fund, ktorý patrí do nemeckej poisťovacej skupiny Allianz SE, stráca čoraz viac investorov.

V mesiaci august investori z tohto fondu vybrali celkom 7,7 miliardy dolárov. V júli bolo z fondu vybraných 7,5 mld. dolárov a v mesiaci jún dokonca 14,5 miliardy USD, čo bolo najviac za posledných 20 rokov.

Mnoho investorov sa z fondu stiahlo na základe očakávaní, že americká centrálna banka zmierni svoju mimoriadne uvoľnenú menovú politiku. Náznak zredukovania menových stimulov spôsobuje, že výnosnosť pevne úročených dlhopisov narastá, čo sa nepriaznivo odzrkadľuje na ich cene.

Z posledného zasadnutia menového výboru FEDu (FOMC) vyplýva, že aj keď niektorí členovia 12-členného výboru apelovali na to, aby bola menová politika zmiernená do konca tohto roka, niektorí účastníci zasadnutia upozornili, že s ukončením miliardových stimulov sa netreba ponáhľať.

Podľa predbežných dát fond v auguste vykazuje pokles výkonnosti. Aj keď v júli dosiahol mierne zhodnotenie o 0,49 %, od začiatku roka stráca 3,86 %. Koncom augusta výnos 10-ročných amerických dlhopisov dosiahol 2,93 %, čo je blízko 2-ročného maxima.

Ako vyplýva z dát uverejnených na firemnom portáli, na konci júla fond Total Return Fund držal 39 % spravovaných prostriedkov vo vládnych dlhových cenných papieroch. K 30. júnu hodnota spravovaného majetku dosahovala 1,97 bilióna USD.

Správcovia  fondu, Bill Gross a Mohamed El-Erian sú finančnou verejnosťou starostlivo sledovaní, pretože zarábajú peniaze na veľkých pohyboch ekonomiky a dá sa povedať, že sú “o krok vpred” než drobní investori.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre