Keď Wall Street zíva prázdnotou

Ako to už býva zvykom, august je pre Wall Street najchudobnejším mesiacom v roku. Uplynulých 30 dní to plne potvrdilo, keď objem obchodov dosiahol 6-ročné minimum.

V auguste dosiahol denný priemer obchodovania menej ako 3 miliardy zobchodovaných akcií – taký útlm obchodovania burza na Wall Street nezažila od februára 2007.

Taktiež akciové benchmarky Dow Jones a S&P 500 zaznamenali najhoršiu výkonnosť za posledný rok. Na burze v New Yorku sa jednoducho nenašlo dostatok kupujúcich, ktorí by výkonnosť akcií potiahli nahor.

Ako uviedol Joe Saluzzo, obchodník zo spoločnosti Themis Trading, aktuálne platí, že investori na akciových trhoch zostávajú opatrní. Nepriaznivo sa pod to podpísal aj rastúci počet obchodných závad a s tým spojené nútené prerušenie obchodovania.

Ryan Detrick, stratég zo spoločnosti Schaeffer’s Investment Research nízky objem obchodovania zdôvodňuje tým, že mnohí investori svoje investície diverzifikujú do alternatívnych aktív ako futures či opcie.

Po „tichom“ mesiaci už zvyčajne nasleduje rušnejšia jeseň, o ktorú sa starajú investori vrátení z letnej dovolenky. Stačí sa pozrieť na minulý rok, kedy objem obchodovania na burze New York Stock Exchange (NYSE) v septembri oproti augustu vzrástol o 20 %.

Takže je dosť možné, že po rekordne slabom objeme obchodovania nás bude čakať mimoriadne rušná jeseň.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre