7 krokov, ako si nasporiť viac!

1. Základom pre vyššie úspory je stanovenie dosiahnuteľných a hlavne merateľných cieľov. Nestačí povedať si: „tento mesiac alebo polrok chcem ušetriť viac.“ 

Stanovte si konkrétnu sumu, ktorú chcete sporením získať, a taktiež konkrétny dátum, do ktorého ju chcete nasporiť. Okrem toho je prospešné vopred si určiť účel sporenia. Čím konkrétnejší cieľ a účel si stanovíte, tým viac sa o úspory budete snažiť!

2. Dobre, teraz keď máme vytýčený jasný cieľ, ho potrebujeme „rozmeniť na drobné“. Dajme tomu, že za rok chcete nasporiť 2400 EUR, takže vhodné je rozmeniť si to napríklad na týždňové úspory po 46 EUR. Keď veľký cieľ rozmeníte na drobné, nebude pre vás vyzerať zastrašujúco (Zjedli by ste slona? Nie? A keď si ho rozdelíte na kúsky? To by sa už dalo, však :-)

3. Dôkladne si posvieťte na svoje výdavky a príjmy. Aj keď sa vám tretí bod môže zdať ako samozrejmý, je dôležité ho zdôrazniť. Aby sme nasporili čo najviac, potrebujeme odsledovať svoje výdavky a všetky príjmy. Existuje množstvo spôsobov, ako minúť menej: on-line úhrada faktúr bez poplatku, vyhľadávanie zliav, vyhýbanie sa drahým reštauráciám a príprava kávy alebo jedla doma a pod..

Možno ste ponorení v presvedčení, že mesačne dáte na stravu zhruba 200 EUR, no ak sa na výdavky pozriete zblízka (občas drahé kávičky, bagety..), zistíte, že túto sumu presiahnete už v polovici mesiaca. Okrem výdavkov tiež skontrolujte stranu príjmov a vypracujte si detailný rozpočet.

Existuje množstvo spôsobov, ako minúť menej a tým ušetriť viac!

4. Zhodnotenie aktuálneho postoja. Teraz, keď máte prehľad o svojich výdavkoch a príjmoch, si položte otázku, či zvyšok peňazí, ktorý vám mesačne zostáva (príjmy mínus výdavky) odkladáte alebo rýchlo miniete?

Zamyslite sa nad tým, aká je vaša miera úspor a postoj k osobným financiám. Možno si len stačí uvedomiť, že mesačný zostatok nemusíte hneď premárniť.

5. Oklamte samých seba. Najlepším spôsobom, ako pri sporení prelstiť samého seba, je uskutočniť automatický prevod peňazí z vášho bežného na sporiaci účet.

A keďže tým pádom na vašom osobnom účte budete mať menej, nebude vás to ťahať k zbytočným výdavkom. Postupom času môžete svoju mieru úspor navyšovať a nechať si strhávať viac!

6.  Merajte svoj pokrok. Idete správnym smerom? Ak nadviažeme na náš predošlý príklad (v ktorom sporíme týždenne zhruba 46 EUR), po takých dvoch mesiacoch je dôležité skontrolovať, ako postupujeme. Ak s plnením cieľa meškáme, musíme zistiť, kde nastala chyba?!

7. Posledný krok znie – Odmeňte sa. Ak ste v polovici plnenia svojho cieľa, pričom badáte jednoznačný pokrok, doprajte si lahodnú kávu alebo večeru. Takýto “stimul” vás iba usvedčí v tom, že idete správnou cestou.

Foto: freedigitalphotos.net

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre