O spoločnosti ThyssenKrupp

Aj dnešným dňom pokračujeme v predstavovaní spoločností z indexu DAX 30, pričom v tejto časti si priblížíme jedného najväčších producentov ocele sveta ThyssenKrupp, ktorý cez svoje dcérske firmy pôsobí aj u nás.

Spoločnosť vznikla zlúčením dvoch oceliarenských spoločností Thyssen a Krupp. Thyssen bola založená v roku 1891 a Krupp v roku 1811.

O spoločnej fúzii začali rokovať v roku 1980, pričom k úplnej fúzii došlo až v roku 1999 a od vtedy sa datuje existencia spoločnosti ThyssenKrupp.

Sídlami spoločnosti sú dve nemecké mestá a to Duisburg a Essen. Spoločnosť je aktívna vo viac ako 80 krajinách sveta, kde ku koncu fiškálneho roka (k 30. septembru 2012) zamestnávala vo viac ako 600 závodoch približne 152 000 ľudí.

ThyssenKrupp je jedným z najväčších svetových výrobcov ocele, okrem toho tiež poskytuje komponenty a systémy pre automobilový priemysel, eskalátory, výťahy, zabezpečuje obchodovanie s materiálmi a poskytovanie priemyselných služieb.

Zamestnanci ThyssenKrupp

Po finančnej stránke spoločnosť dosiahla za fiškálny rok 2012 tržby na úrovni 40,1 miliardy eur, pričom za dané obdobie 2011-2012 zaznamenala obrovskú stratu až 5 miliárd EUR.

Zo zlej situácie sa spoločnosti nedarí dostať ani ďalej, keď za prvý štvrťrok 2013 končiacim marcom dosiahla čistú stratu 656 miliónov € a oznámila, že plánuje po celom svete zrušiť až pätinu pracovných miest.

Spoločnosť cez svoje dcéry pôsobí aj na Slovensku. A to cez spoločnosti ThyssenKrupp Ferostav, ktorá  obchoduje s hutníckym a nerezovým materiálom a s tým súvisiacimi službami.

Ďalšou spoločnosťou patriacou pod tohto oceliarskeho giganta je firma ThyssenKrupp Výťahy, ktorá dodáva výťahy, eskalátory, pohyblivé chodníky a ďalšie výrobky. Okrem toho poskytuje komplexný servis a doplnkové služby pre tieto tovary.

Vývoj akcií ThyssenKrupp
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre