5 spôsobov, ako zarobiť v čase krízy!

To, že sa nedarí ekonomike ešte neznamená, že sa nemôže dariť vám. Práve naopak.

Možno ste nevedeli, že až 16 z 30 najväčších amerických spoločností obsiahnutých v akciovom indexe Dow Jones, svoj biznis rozbehlo práve v hospodárskej recesii. Veď ako sa hovorí, bohatí ľudia sa na problém pozerajú ako na príležitosť,  na ktorej nakoniec zarobia!

1. Investujte do oblastí, ktorým sa každý vyhýba: Platí, že ak chcete prísť o svoje peniaze, mali by ste robiť presne to, čo robí dav. Ak chcete výstižný príklad, stačí sa pozrieť na nedávny vývoj okolo zlata – takmer všetci o ňom začali hovoriť a zároveň ho nakupovať vtedy, keď jeho cena rúcala všetky doterajšie rekordy – 1600, 1700, 1800 USD..Vtedy však už bolo neskoro.

Najlepším časom pre nákup zlata bola doba, keď sa o tento drahý kov verejnosť vôbec nezaujímala – v dobe, keď unca zlata stála 300 alebo 400 USD. Počas recesie je množstvo obchodníkov vyplašených a ceny akcií či iných aktív, ktoré sú v strachu vypredávané, klesajú viac než je normálne. A to je príležitosť pre vás!

2. Buďte veriteľom, nie dlžníkom: Vždy platilo, že je lepšie byť veriteľom ako dlžníkom, a v časoch ekonomickej nepohody to platí dvojnásobne. Navyše, „výhodou“ nedávnej finančnej krízy je, že banky sa dostali pod tlak regulátorov, takže mnoho ľudí má ešte väčší problém získať z banky úver. A práve tu sa naskytuje obrovská príležitosť pre drobných veriteľov poskytujúcich flexibilné pôžičky.

Na druhej strane nie je zlé využiť prostredie extrémne nízkych sadzieb a požičať si na kúpu aktíva, ktoré bude generovať slušné výnosy. O tom ale v bode nižšie.

3. Kúpte a prenajímajte rezidenčné nehnuteľnosti – finančná a následne hospodárska kríza spôsobila, že sa dnes nachádzame v prostredí najnižších sadzieb v histórii. Takže namiesto toho, aby ste ronili slzy nad nízkym úrokom termínovaného vkladu, je vhodné vnímať to ako príležitosť na kúpu nehnuteľnosti, ktorá vám bude generovať ďalšie peniaze.

sxc.hu

Avšak pozor – s krízou sa často spája deflácia, čiže pokles cien, ktorému sa nevyhnú ani nehnuteľnosti. Ako sme videli, tie môžu zlacnieť o desiatky percent. Svoj nákup preto starostlivo zvážte, aby ste nakoniec neprerobili!

4. Speňažte vaše „haraburdy“ – v krízových časoch, kedy množstvo ľudí príde o prácu a tým aj príjem, sa lacnému tovaru darí naozaj skvele. A keďže je pravdou, že každý z nás má v dome oveľa viac vecí než sami potrebujeme, kríza je ideálnym časom na ich speňaženie. Nie je to nič zložité – stačí svoje staré veci dobre nafotiť, pridať im lákavý popis a zavesiť na bazár či aukčný web.

5. Rozbehnite vlastný biznis – kým veľké ryby sú v kríze ustarostené poklesom predajov, zháňaním peňazí na platy zamestnancov a prijímaním štipľavých úspor, vy získavate priestor na rozbeh svojho kreatívneho nápadu.

Navyše, kríza na trh práce prináša množstvo (dovtedy) nedostupných talentov a zamestnancov so skúsenosťami, ktorí sú vám teraz k dispozícií za „dobrú cenu“. Okrem toho klesajú ceny tovarov a služieb, takže nájomné alebo marketingové služby budete mať k dispozícii za zlomok hodnoty.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre