Brazília a India prekvapili. Jedna pozitívne, druhá negatívne!

Ako vyplýva z najnovších údajov, ekonomický rast Indie naďalej spomaľuje. A to dokonca viac než očakávala väčšina ekonómov.

Rast ekonomiky v druhom štvrťroku dosahoval tempo 4,4 % oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Okrem toho, že išlo o pomalší rast ako sa očakávalo, bol rast nižší aj voči prvému štvrťroku tohto roka, kedy indické hospodárstvo rástlo o 4,8 %.

Tretia najväčšia ekonomika sveta tak v súčasnosti rastie najpomalším tempom od roku 2009. Generálny riaditeľ Konfederácie indického priemyslu Chandrajit Banerjee sa k nepriaznivému vývoju vyjadril nasledovne: Aj keď netvrdím, že situácia je alarmujúca, je treba mať obavy o ekonomiku a potrebná je aj pozornosť politikov.

Situácia vyvíja tlak aj na indického premiéra Manmohana Singha. Ten však uviedol, že pokiaľ nedôjde k extrémnym nepredvídateľným okolnostiam, rast krajiny v druhom polroku by mal byť opäť rýchlejší.

Pozitívnejšie vyzneli čísla vývoja brazílskej ekonomiky. Tá rástla v druhom štvrťroku medziročne o 3,3 %. Oproti prvému štvrťroku si pripísala nárast o 1,5 %. Predpovede ekonómov hovorili o raste len 0,9 %.

Už skôr, pred zverejnením najnovších čísel brazílsky minister financií Guido Mantega informoval o znížení predpokladaného rastu na aktuálny rok z 3 % na 2,5 % a pre nasledujúci rok 2014 zo 4,5 % na 4 %.

Za väčšinu rastu bolo pritom zodpovedné hlavne poľnohospodárstvo, ktoré rástlo o 3,9 %. Najsilnejší bol rast produkcie sóje a to až o 23,7 %, kukurice o 12,2 % a fazule, ktorej produkcia sa v druhom štvrťroku zvýšila o 8,4 %. Brazíliu však sužujú problémy s infláciou, ktorá je v súčasnosti na úrovni 6,15 %. S cieľom udržať ju na uzde Brazília približne pred týždňom pristúpila k zvýšeniu úrokových sadzieb z 8,5 % na 9 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre