5 dividendových ETF fondov, ktoré stoja za pozornosť

Máte chuť na akcie firiem, ktoré sú mimoriadne štedré k akcionárom, no neviete vybrať tie správne? V takom prípade vám môžu byť nápomocné tzv. dividendové ETF fondy, ktoré sa o výber akcií s chrumkavými dividendami postarajú za vás.

Ešte predtým, než si predstavíme 5 fondov zameraných na dividendové akcie, si v stručnosti vysvetlíme, čo Exchange-Traded Fund (ETF) vlastne je.

ETF je investičný fond, ktorého podkladové aktívum môžu tvoriť kôš akcií, akciový alebo dlhopisový index, drahé kovy a podobne. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. ETF produkty sú čoraz atraktívnejšie, najmä pre nízke náklady, transparentnosť, flexibilný nákup a predaj ako aj pre svoju širokú diverzifikáciu.

1. Vanguard Dividend Appreciation (VIG) – Ako prvý si predstavujeme fond, ktorý patrí k najvyhľadávanejším ETF fondom vôbec.

VIG si robí pravidelný prehľad akcií firiem, ktoré navyšovali svoju dividendu každý rok za posledných 10 rokov. Navyše, aby sa zabezpečilo, že sú tieto akcie aj dostatočne likvidné a bezproblémovo obchodovateľné, ich VIG podrobuje ďalším testom a analýzam. Toho, kto by sa chcel pri fonde VIG udržať len krátkodobo, možno tak veľmi nezaujme. VIG má totiž povesť správcu, ktorý vie nájsť akcie s postupným nárastom dividend v čase!

2. iShares Dow Jones Select Dividend ETF (DVY) – podobne ako predchádzajúci fond Vanguard, aj DVY sa zameriava na akcie spoločností, ktoré rok čo rok investorov odmeňujú vyššími dividendami.

Napriek tomu sa ale v stratégii výberu jednotlivých firiem líšia – Fond iShares Dow Jones Select Dividend si totiž robí zoznam najvýnosnejších akcií a následne z nich vyberá také, ktorých súčasná dividenda je vyššia ako 5-ročný priemer. Svojou povahou sa tento fond hodí skôr pre „dôchodcov“, ktorí hľadajú slušný výnos s nižším rizikom.

3. SPDR S&P International Dividend ETF (DWX) – ako už napovedá samotný názov fondu, DWX má medzinárodné zameranie a vsádza na akcie spoločností pochádzajúcich z rozvinutých a rozvíjajúcich sa trhov. V jeho portfóliu sa okrem spoločností z Brazílie a Južnej Afriky nachádzajú aj akcie kanadských a európskych firiem. Najväčšie postavenie majú akcie austrálskych podnikov.

4. SPDR S & P dividend ETF (SDY) – Fond SDY je dobre známy kopírovaním benchmarku S&P 500 Dividend Aristocrats – tento dividendový index si z trhového benchmarku S&P 500 vyberá akcie firiem, ktoré každý rok 25 rokov po sebe navyšovali dividendu.

5. WisdomTree Emerging Markets High-Yielding Equity ETF (DEM) – Pre investorov, ktorí chcú z dividend vyťažiť maximum, je vhodnou voľbou fond DEM, ktorý sa orientuje na lídrov rozvíjajúcich sa trhov ponúkajúcich vysoké dividendové výnosy.

Najväčšie zastúpenie v tomto fonde má finančný sektor (25,5 %) a s takmer 22 %-tami energetický priemysel. K TOP akciám patrí ruský Gazprom, čínske banky China Construction Bank či Bank of China a nadnárodná ťažobná spoločnosť Vale.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre