Spojiť Grécko s eurom bola veľká chyba, tvrdí Merkelová!

Vinu za súčasnú dlhovú krízu sa nemecká kancelárka Angela Merkelová snaží zvaliť na svojich politických oponentov v nadchádzajúcich voľbách.

Ako súčasná nemecká kancelárka tvrdí, jej predchodca Gerhard Schröder nemal nikdy dovoliť, aby Grécko prijalo euro.

„Táto kríza bola tvorená počas mnohých rokov na základe chýb, ktoré vznikli pri zakladaní eura“, vyhlásila na svojej predvolebnej kampani. „Grécko nemalo nikdy vstúpiť do eurozóny..kancelár Schröder, ktorý to dovolil, tým vážne ohrozil pakt stability“, dodala nemecká kancelárka.

Grécko euro prijalo v roku 2001, a to aj napriek tomu, že verejné výdavky a taktiež náklady na refinancovanie krajiny naďalej rástli. Nakoniec prišiel svetový finančný kolaps a od roku 2009 je Grécko napojené na „finančnú infúziu“ Európskej únie.

Nemecko, ako najväčšia ekonomika eurozóny, sa na záchrane tejto krajiny podieľalo najviac. Merkelová si však za túto pomoc zapýtala obrovskú dávku úsporných opatrení, za čo ju vážne odsudujú demonštranti v Aténach či v Madride.

„Merkelová by mala byť viac opatrná v tom, čo hovorí“, odkázal jej Yannos Papantoniou, ktorý bol v rokoch 1994 – 2001 gréckym ministrom financií. Papantoniou odmieta akékoľvek tvrdenia o tom, že prijatie eura Gréckom bolo nezaslúžené.

Merkelovej slová prichádzajú zároveň oznámenia jej ministra financií, ktorý upozorňuje, že Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre